detector.media
03.08.2022 12:00
2022-й мав стати проривним роком українського кіно, якби не вторгнення РФ – CEO Film.ua Group
2022-й мав стати проривним роком українського кіно, якби не вторгнення РФ – CEO Film.ua Group
За словами очільниці Film.ua Group, цього року Україна могла би привабити іноземних кінематографістів своїми локаціями, де можна і варто знімати, а наступним кроком мав бути приїзд голлівудських локейшн-менеджерів.

CEO Film.ua Group Вікторія Ярмощук вважає, що 2022 рік мав стати проривним для українського кіно, якби не повномасштабне вторгнення Росії. Про це вона розповіла в інтерв'ю Liga.net.

«Ми були готові зайти на світовий ринок, але сталося трохи інакше. Наш прорив переноситься, але не скасовується. Україна все одно працюватиме, як і планувала, зі світом – Голлівудом, Netflix – хоча Росія зараз і завадила. Маю надію, що території повернемо, природа відновиться, архітектуру відбудуємо. Ну, будуть у нас рідше знімати "совок" (сміється). Від цього незалежна Україна тільки виграє», – сказала вона.

За словами Вікторії Ярмощук, цього року Україна могла би привабити іноземних кінематографістів своїми локаціями, де можна і варто знімати, а наступним кроком мав бути приїзд голлівудських локейшн-менеджерів.

«Ми мали їх привезти та показати Україну, зацікавити нашими локаціями, залучити більше студій до зйомок саме у нас», – розповіла вона.

На думку CEO Film.ua Group, у 2022-му Україна могла би стати майданчиком для зйомок багатьох іноземних фільмів ще й тому, що саме цього року поновилося виробництво стрічок, «заморожених» через пандемію COVID-19, а отже, відчувалася нестача павільйонів та знімальних потужностей.

«Ми мали бути наступними, до кого приїдуть. Уже йшли перемовини, але повномасштабне вторгнення все змінило. Зараз ми не маємо інформації, що з усіма українськими локаціями – деякі регіони окуповані, десь розбомблені», – пояснила Вікторія Ярмощук.

За її словами, до повномасштабної війни зйомки в Україні були на 20-30% дешевшими, ніж у низці інших країн Східної Європи, зокрема у Болгарії та Угорщині.

Нагадаємо, в 2021 році МКІП прогнозував, що за 4-5 років Україна може отримати $500 млн інвестицій завдяки системі кешрібейтів (часткового відшкодування з держбюджету витрат за виробництво фільму для іноземних кіновиробників).

Зйомки першого фільму, який претендував на кешрібейт, відбулись у серпні-вересні 2020 року: у Києві знімали стрічку «Останній найманець» для Netflix. Партнером з українського боку виступила компанія «Еппл Три Продакшнс», співзасновниками якої є вітчизняна Star Media та британська Ollev UK Ltd. «Еппл Три Продакшнс» подала документи до Держкіно, але передбачені законом терміни розгляду вже не дозволяли розраховувати на бюджет 2020-го. Однак й у 2021-му іноземний кіновиробник так і не отримав часткового відшкодування своїх витрат.

На початку 2022 року Зеленський підписав закон, який мав розблокувати систему кешрібейтів для іноземних кінокомпаній.

Ілюстрація: unsplash

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY