detector.media
13.07.2022 09:59
Реєстр олігархів готовий, відбувається обробка документів – Данілов
Реєстр олігархів готовий, відбувається обробка документів – Данілов
Олексій Данілов: Формування реєстру відбувається на основі чотирьох критеріїв: статки, політичний вплив, медіа, монополія.

Секретар РНБО Олексій Данілов в етері «Радіо Свобода» повідомив, що реєстр олігархів готовий,  триває обробка документів для направлення в РНБО.

«Цей процес йде. Реєстр готовий, положення про реєстр затверджено. На сьогоднішній день інституції, які мають право подавати, обробляють документи», – сказав Данілов.

Він нагадав, що формування реєстру відбувається на основі чотирьох критеріїв: статки (від $80 млн), політичний вплив, медіа, монополія (природна або штучно створена).

В реєстрі олігархів будуть з'являтися прізвища після відповідного рішення Радбезу. Данілов додав, що нині українська влада офіційно нікого не може назвати олігархом.

29 червня президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про створення реєстру олігархів. РНБО вже підготувала технологічний майданчик для роботи реєстру олігархів на базі системи СОТА.

Згідно із законом, олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації великих об'єктів.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законом.

11 липня український бізнесмен Рінат Ахметов повідомив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу.

Ахметов повідомив, що «Медіа Група Україна» відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припинить діяльність онлайн-медіа МГУ.

Ахметов зазначив, що таке рішення є вимушеним і продиктоване антиолігархічним законом, який набирає чинності.

Читайте також: 

9 червня голова Нацагентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков заявив, що створення реєстру олігархів не є актуальним. На його думку, олігархи втратили центри головного впливу, тобто бізнес (наприклад, телеканали). Разом із тим Олексій Данілов повідомив, що РНБО у травні провела засідання, під час якого проголосувала за положення про реєстр олігархів.

Фото: РНБО

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY