detector.media
05.07.2022 10:51
Слідчі розслідують усі оприлюднені Денісовою факти сексуального насильства окупантів – МВС
Слідчі розслідують усі оприлюднені Денісовою факти сексуального насильства окупантів – МВС
Катерина Павліченко, МВС: Всі справи були об’єднані у одне велике провадження, і наразі там ведуться слідчі дії.

Заступниця голови МВС Катерина Павліченко в інтерв'ю «Укрінформу» повідомила, що за всіма фактами сексуального насильства, про які повідомляла ексомбудсменка Людмила Денісова, поліція відкрила кримінальні провадження. 

«Щодо інформації, яку оприлюднювала екс-омбудсман Денісова, – за всіма цими фактами слідчі підрозділи Нацполіції відкрили кримінальні провадження. Розголошувати більш докладні дані в межах слідства, яке зараз проходить у поліції щодо фактів, про які заявляла Денісова, я не можу. Але там збирається доказова база», – сказала Павліченко.

За словами Павліченко, Денісова отримувала інформацію про сексуальне насильство російських окупантів проти мирних жителів України за результатами роботи гарячої лінії, відкритої при Офісі омбудсмена.

«З метою збирання всіх доказів слідчі підрозділи Нацполіції зараз роблять певні дії щодо того, щоб отримати дані, які містяться в Офісі омбудсмена, щоб ця інформація також стала доказовою базою в межах цих кримінальних справ», – сказала Павліченко.

Всі справи були об’єднані у одне велике провадження, і наразі там ведуться слідчі дії.

На запитання, чи буде поліція чи ДБР розслідувати діяльність Денісової щодо того, чи не були ці історії вигадані, Павліченко відповіла: «За ким визначить прокуратура, цей слідчий орган і розслідуватиме. Можливо й таке, що прокуратура визначить це за Нацполіцією, а завтра – передасть до СБУ чи до ДБР».

Нацполіція документує ці злочини із трьох джерел: дзвінки, що надходять на лінію 102, та письмові заяви до поліції; робота спеціалізованих поліцейських груп; соцмережі та ЗМІ.

25 травня низка медійниць і громадських організацій відкрито звернулись до Людмили Денісової із закликом скоригувати комунікацію про статеві злочини під час війни.

Денісову критикували за надмірну деталізацію у повідомленнях про факти сексуального насилля з боку росіян та публікацію шокових історій. Частина тих історій, які вже оприлюднила Денісова, стосувалася неповнолітніх. Її критикували й за інші порушення етики.

31 травня Верховна Рада підтримала звільнення Людмили Денісової з посади Уповноваженого з прав людини.  За відставку Денісової проголосували 234 народних депутати. 

27 червня  «Українська правда» оприлюднила статтю «Від facebook до допитів. Як омбудсман Денісова вигадувала злочини росіян і втратила посаду», у якій йшлося про те, що ексуповноважена з прав людини нібито поширювала недостовірну інформацію про факти сексуальних злочинів солдатів російської армії проти українських громадян.

Такий висновок журналісти зробили, ґрунтуючись на свідченнях правоохоронця, представника «Слуги народу» та одного зі співробітників Офісу омбудсмена, які побажали зберегти свою анонімність.

Після критики громадськості та медійної спільноти через форму подачі матеріалу «УП» змінила заголовок на «Від facebook до допитів. Чому омбудсмен втратила посаду».

Редакція зазначає, що матеріал «не ставить під сумнів те, що росіяни вчиняють в Україні зґвалтування», а «має застерегти інших від бажання піти шкідливим для України шляхом».

28 червня головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва докладно пояснила позицію видання щодо матеріалу про Денісову.   

Сама ж Денісова вважає, що матеріал «УП» із критикою на її адресу є замовним і таким, що не відповідає дійсності. За словами Денісової, факти таких злочинів росіян підтверджуються різними органами.

Фото: Український Жіночий Конгрес/Катерина Павліченко/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY