detector.media
04.02.2022 12:52
Держкіно стверджує, що не має заборгованості із виплат кешрібейтів
Держкіно стверджує, що не має заборгованості із виплат кешрібейтів
Але їх ще нікому і не виплачували.

Державне агентство України з питань кіно стверджує, що не має заборгованості із виплат кешрібейтів (держсубсидії, яка покриває частину витрат для іноземних кіновиробників, що знімають кіно в Україні). Про це йдеться у відповіді Держкіно на запит «Українських новин».

«Заборгованість із виплати державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат відсутня», – повідомили у Держкіно.

При цьому у відповіді відомства зазначається, що за період 2020-2021 років кешрібети не виплачували жодному суб'єкту кінематографії.

Нагадаємо, зйомки першого фільму, який претендував на кешрібейт, відбулись у серпні-вересні 2020 року: у Києві знімали стрічку «Останній найманець» для Netflix. Партнером з українського боку виступила компанія «Еппл Три Продакшнс», співзасновниками якої є вітчизняна Star Media та британська Ollev UK Ltd. «Еппл Три Продакшнс» подала документи до Держкіно, але передбачені законом терміни розгляду вже не дозволяли розраховувати на бюджет 2020-го. Однак і в 2021-му іноземний кіновиробник не отримав відшкодування витрат.

Відділ міжнародної діяльності Держкіно заявляв, що причина відсутності виплат кешрібейтів – суперечності в самому законі. У «Еппл Три Продакшнс» пояснювали, що одним із пунктів закон зобов'язує іноземного суб'єкта бути зареєстрованим в українському «Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», що неможливо. Також у ньому міститься некоректна кваліфікація витрат, детально не уточнений механізм транзиту грошей через українську компанію тощо.

У липні 2021 року Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики презентував проєкт змін до закону про держпідтримку кінематографії. У ньому було уточнено перелік документів, необхідних для проходження культурного тесту та отримання субсидії, а також порядок їхнього подання.

В Україні кешрібейт формально існує з весни 2017 року та регулюється статтею 11 Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Восени 2019 року розмір компенсації іноземним кінокомпаніям збільшили з 16,6% до 25%.

Водночас у законі кешрібейт був прописаний не як пряме повернення державою частини грошей безпосередньо іноземному кіновиробнику, а як «державна підтримка у вигляді субсидії» саме вітчизняному суб'єкту. Тобто українській компанії, яка мала потім передати кошти іноземному партнеру.

У редакції від 2019 року закон розкритикували великі українські виробники, тому що він передбачав сплату з кешрібейтів податку на додану вартість та забороняв залучати до роботи приватних підприємців. Проблему з ПДВ вирішили в 2020-му.

Детальніше про систему кешрібейтів в Україні та про те, в чому були труднощі з їх отриманням, – читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: istockphoto.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY