detector.media
28.01.2022 09:26
Суд у Польщі відмовив Білорусі в екстрадиції засновника телеграм-каналу Nexta Степана Путіла
Суд у Польщі відмовив Білорусі в екстрадиції засновника телеграм-каналу Nexta Степана Путіла
«Ця країна вимагає видачі ні в чому не повинного громадянина лише тому, що він має інші погляди, ніж диктатор-психопат», — оцінив суд.

Окружний суд Варшави визнав юридично неприпустимою екстрадицію на вимогу Білорусі блогера, засновника опозиційного білоруського телеграм-каналу Nexta Степана Путіла. Про це повідомляє польська радіокомпанія RMF24.

Заява про екстрадицію Путіла надійшла до прокуратури у листопаді 2020 року. Блогера звинуватили за більш ніж 10 статтями Кримінального кодексу Білорусі, зокрема в організації змови з метою захоплення влади, розпалюванні ненависті та організації масових заворушень.

«Не можна видавати людину системі правосуддя країни, в якій цього правосуддя немає, а сама держава насправді не є державою», — сказав варшавський суддя Даріуш Любовський. Він також зазначив, що з точки зору країн Євросоюзу, Білорусь наразі не має законних повноважень.

«Ця країна вимагає видачі ні в чому не повинного громадянина лише тому, що він має інші погляди, ніж диктатор-психопат», — оцінив суд.

У 2020 році телеграм-канал Nexta набув значної популярності під час масових протестів проти режиму Олександра Лукашенка: висвітлював масові акції та допомагав учасникам координуватися. Його головним редактором на той момент був Роман Протасевич.

У листопаді 2020-го КДБ Білорусі визнав Путіла та Протасевича терористами та звернувся до Польщі, де вони перебували, з вимогою екстрадиції.

Верховний суд Білорусі визнав Nexta та його логотип «екстремістськими матеріалами» та зобов’язав Міністерство інформації Білорусі обмежити доступ до ресурсу, а сам телеграм-канал та логотип внести до республіканського списку екстремістських матеріалів.

У травні 2021 року режим Лукашенка змусив приземлитися в Мінську літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. На борту знаходився Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега, обох затримали білоруські силовики. Інцидент спричинив міжнародний резонанс, країни Євросоюзу та Україна припинили авіасполучення з Білоруссю.

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень в Мінську і розпалювання соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента». Сапегу ж підозрюють в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок, а також в розпалюванні соціальної ворожнечі.

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» поширив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році. Щирість того, що сказав Протасевич, можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. 14 червня Протасевич під час спеціального брифінгу заявив, що почуває себе «добре» і його «ніхто не бив». Деякі з присутніх представників ЗМІ висловили сумнів у правдивості заяв Протасевича.

У січні 2022-го Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту і що він працюватиме з провладною організацією.

Фото: скріншот з відео / ютуб-канал «вДудь»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY