detector.media
20.12.2021 17:19
Порошенка підозрюють у держзраді та «сприянні діяльності терористичних організацій» – ДБР
Порошенка підозрюють у держзраді та «сприянні діяльності терористичних організацій» – ДБР
ДБР: Санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років із конфіскацією майна або без такої.

ДБР повідомило п’ятому президенту Петру Порошенку про підозру в державній зраді та сприянні терористичним організаціям. Про це говориться в офіційному повідомленні Бюро.

Згідно з повідомленням, ДБР спільно з СБУ розслідує справу про схему постачання вугілля з тимчасово окупованих частин Донбасу на суму близько 1,5 мільярда гривень.

«П’ятий Президент України підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою з групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР"», – говориться в повідомленні.

ДБР додало, що у вересні-листопаді 2021 року у вказаному провадженні вже повідомлено про підозру ще одному із чинних народних депутатів та колишньому міністру енергетики.

Провадження здійснюється за ч.1 та ч.3 ст.258-5 (фінансування тероризму), ч.1 ст. 111 (державна зрада) та ч.1 ст.258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) КК України.

Санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років із конфіскацією майна або без такої.

«У зв’язку із неможливістю вручення письмового повідомлення про підозру особисто його було вручено у спосіб, передбачений Кримінальним процесуальним Кодексом (направлено за місцем проживання, реєстрації, а також за місцем роботи)», – додали у Бюро.

20 грудня про оголошення підозри Порошенку у державній зраді повідомила партія «Європейська солідарність» та низка ЗМІ з посиланням на джерела у правоохоронних органах.

17 грудня 2021 року ДБР повідомило, що представники відомства намагались вручити Порошенку повістку у справі про постачання вугілля із тимчасово окупованих територій. Але він проігнорував їх, сів у авто та поїхав. 

4 грудня колишній заступник генпрокурора Віктор Трепак написав у фейсбуці, що, за даними його джерел, найближчим часом Офіс генпрокурора може висунути підозру Порошенку у справі про постачання вугілля з окупованих територій в рамках розслідування справи Віктора Медведчука.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова заявляла, що Адміністрація експрезидента Порошенка «грала ключову роль» в організації поставок вугілля з Росії до України через компанії з окупованих територій Донбасу. В межах цієї справи нардепу «ОПЗЖ» Віктору Медведчуку інкримінують державну зраду. 

Фото: Петро Порошенко/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY