detector.media
09.11.2021 16:25
Браян Боннер сподівається, що Kyiv Post перезапустять або продадуть новому власнику
Браян Боннер сподівається, що Kyiv Post перезапустять або продадуть новому власнику
Браян Боннер висловив надію, що Аднан Ківан згодом або відновить роботу газети, або продасть її тому, хто це зробить.

Головний редактор Kyiv Post Браян Боннер повідомив, що через переформатування газети залишає свою посаду, але сподівається на «реінкарнацію» видання.

В коментарі «Радіо Свобода» Боннер розповів, що власник Аднан Ківан повідомив йому про рішення «поставити газету на паузу і повернутися більшим і сильнішим».

«В цей момент все виглядало так, що мені час йти. Я пропрацював тут 14 років. Що б це не було, переродження чи пауза, я вирішив піти», – каже Боннер.

Медійник запевнив, що Ківан у розмовах із ним заперечив тиск із боку Офісу президента.

«Аднан сказав мені, що тиску не було. Як незалежна газета ми часто пишемо речі, на які скаржаться люди при владі, скаржаться можновладці, таке буває. Але, наскільки мені відомо, з усім можна було дати раду. Це нормальна частина того, щоб бути незалежним виданням – ти точно комусь не подобатимешся», – запевняє він.

Боннер припустив, що зараз власник медіа хоче зосередитися на власному здоров’ї, родині та бізнесі, та висловив надію, що Ківан згодом або відновить роботу газети, або продасть її тому, хто це зробить.

«Я сподіваюся, що він скоро її відновить, більш сильною, незалежною, всім, чим вона була, тільки краще. Якщо ні, якщо він вирішить не робити цього, я сподіваюся, він продасть її достойному власнику, який зможе зберегти найкращі традиції редакційної незалежності», – каже Боннер.

На питання, чи сама редакція зазнавала тиску з боку влади, Боннер зазначив, що «ти не робиш свою роботу, якщо не отримуєш трохи скарг». Втім, він звернув увагу на загальний стан медіа в Україні, де, на його думку, не надто сприятлива ситуація для незалежних видань.

Боннер припустив, що газета могла не викликати симпатій в будь-якої з президентських адміністрацій протягом свого існування.

«Я знаю, що, починаючи з Кучми і продовжуючи Ющенком, Януковичем, Порошенком і Зеленським також – ми точно, точно не були улюбленцями Банкової. Точно ні. Я не думаю, що (з приходом Володимира Зеленського, – ДМ.) тут щось змінилося. Але в демократії з цим доводиться мати справу. На жаль, забагато людей на публічних посадах надто чутливі до критики, хоча я вважаю, ухвалення важливих рішень на цих посадах робить їх справедливою мішенню для критики», – каже Боннер.

Він додав, що Kyiv Post не позиціонував себе як опозиційне видання і надавав представникам влади можливість висловитися, зокрема в колонках і новинах.

Зрештою Боннер планує залишатися в Україні, але візьме довгу відпустку після звільнення. Наразі співробітники завершують роботу в редакції і працюють над збереженням архівів.

«У наступній реінкарнації Kyiv Post, як би вона не виглядала, я сподіваюся, що вона буде такою ж незалежною і шанованою як, я вірю, були ми. І, хто б не був її власником, наш борг перед історією і майбутнім Kyiv Post – передати естафету наступному поколінню, яке буде готово її прийняти. Я думаю, якщо – коли це станеться, туди точно має увійти значна частина поточного штату, тому що вони справді першокласні журналісти. І я вважаю, що це треба зробити, але на цьому етапі мого життя я не хочу сидіти один, два, три місяці, чекаючи на перезапуск газети», –сказав медійник.

8 листопада 2021 року Аднан Ківан повідомив про тимчасове призупинення роботи редакції через перезавантаження медіа, яке триватиме близько місяця. 

Із джерел у редакції ДМ стало відомо, що працівники Kyiv Post у день заяви Ківана втратили доступ до сайту та фейсбук-сторінки видання. Тим часом з’явилось повідомлення, яке журналістка видання Анна Миронюк називає заявою редакції: в ньому йдеться про звільнення всієї команди Kyiv Post. 

Редакторка фічерів Kyiv Post Тамара Істоміна розповіла «Детектору медіа», що конфлікт між колективом та власником видання загострився після анонсу запуску україномовної версії, про яку команда дізналася з новин.

Очолити Kyiv Post українською мала Олена Ротарі, колишня шефредакторка одеського 7 каналу, що також належить Ківану. Однак журналісти виступили проти її призначення в обхід редакції. 

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва повідомила, що неофіційні проблеми у редакції Kyiv Post пов'язані із тиском Офісу президента на Ківана.

Однак речник президента України Сергій Никифоров заявив, що для ОП новини про закриття видання Kyiv Post стали такою ж несподіванкою, як і для решти.

Аднан Ківан у коментарі «Детектору медіа» заперечив повідомлення про тиск ОП на видання.

Одеський забудовник Аднан Ківан купив Kyiv Post у Мохаммада Захура у 2018 році

Скріншот відео: KyivPost/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY