detector.media
18.10.2021 11:37
Коаліція дієвців культури оголосила маніфест на захист культурних інституцій від втручання влади
Коаліція дієвців культури оголосила маніфест на захист культурних інституцій від втручання влади
Автори маніфесту вважають, що сфера культури «невблаганно скочується в прірву корупції, профанації та неефективності».

У Львові на Конгресі культури оголосили про створення Коаліції дієвців культури та закликали підписати маніфест на захист нових культурних інституцій від втручань влади у їхню роботу. Про це повідомляє «Читомо».

Автори маніфесту − голова Наглядової ради Інституту стратегії культури, депутатка Верховної Ради VIII скликання, колишня заступниця міністра культури Ірина Подоляк, культурний менеджер, публіцист, колишній керівник Довженко-Центру Іван Козленко, критикиня, журналістка, редакторка Дарія Бадьйор, менеджерка культури, співзасновниця Благодійного фонду «Мистецькі надра» Ольга Сагайдак.

«Cпочатку спорадично, а дедалі все системніше й зухваліше представники влади та старих еліт стали втручатися в демократичні процедури, нехтуючи цінностями і довірою спільнот. Сервільність і непотизм, повсюдний конфлікт інтересів, інструменталізація культури і деградація репутації стали витісняти незалежність і компетентність. Сфера культури знову невблаганно скочується в прірву корупції, профанації та неефективності», − вважають автори маніфесту.

Ознайомитися із повним текстом маніфесту та підписати його можна тут.

Для виправлення ситуації ініціатори маніфесту вирішили заснувати «загальнонаціональну мережу координації, адвокації та взаємодопомоги». 

Зокрема, планується провести ревізію політик, інвентаризацію процесів управління та ухвалення рішень у сфері культури, виявити недоліки й структурні невідповідності державних політик та запропонувати нові моделі ефективної взаємодії.

Для зміни законодавства планують залучити правників та реформаторів із різних сфер.

«Ми вважаємо, що є достатньо прикладів для підтвердження того, що влада втручається демократичні процеси у сфері культури, що стало нехтуванням цінностями і довірою спільнот. Ми гадаємо, що довіра спільнот до інституцій, на які здійснювались атаки (поки що точково) − це той символічний капітал, що вдалось напрацювати за останні сім років, яким не можна нехтувати», − заявив Іван Козленко.

В якості прикладів він навів кризу в Українському культурному фонді, конкурс на посаду директора Мистецького арсеналу, конкурс у Довженко-центрі.

Ілюстрація: coalitionforculture.org.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY