detector.media
07.10.2021 15:35
У Наглядовій раді «Укрексімбанку» пояснили, чому не звільнили Мецгера після конфлікту зі «Схемами»
У Наглядовій раді «Укрексімбанку» пояснили, чому не звільнили Мецгера після конфлікту зі «Схемами»
Внутрішня перевірка щодо дій голови правління банку та інших причетних осіб має завершитись цього тижня, як обіцяє голова Наглядової ради.

7 жовтня голова Наглядової ради АТ «Укрексімбанк» Оляна Гордієнко та тимчасово виконуючий обов’язки голови правління банку Сергій Єрмаков провели пресконференцію щодо конфлікту тимчасово відстороненого голови фінустанови Євгена Мецгера з журналістами програми «Схеми».

Зокрема, пані Гордієнко пояснила, чому Мецгера лише відсторонили від посади, а не звільнили. 

«Якби Наглядова рада прийняла рішення про припинення трудових відносин або звільнення голови правління, банк мав би виплатити працівнику в останній робочий день, тобто в момент прийняття рішення, вихідну допомогу у розмірі не менше 6-місячного середнього заробітку. Такі вимоги закону», – сказала вона.

Голова Наглядової ради наголосила, що відсторонення передбачає його відсутність на робочому місці та неможливість виконувати будь-які посадові повноваження. Крім того, його відсторонено без збереження зарплати. Однак лише до того часу, поки не завершиться внутрішнє розслідування інциденту, яке, за словами пані Гордієнко, має завершитись цього тижня.

Щодо зарплатні Мецгера, голова Наглядової ради заявила, що інформацію буде оприлюднено згодом згідно з законом.

Що буде після закінчення внутрішньої перевірки, у керівництві не беруться говорити з огляду на корпоративну етику. Водночас не виключають, що Мецгера все-таки звільнять чи він напише заяву про звільнення. Це також залежить від результатів розслідування кримінального провадження щодо його дій.

Т.в.о. голови правління банку Сергій Єрмаков прокоментував запитання з боку журналістів, після якого Євген Мецгер пішов на конфлікт. Воно стосувалося виданого банком кредиту на придбання ТРЦ Sky Mall у Києві бізнесменом Сергієм Брюховецьким. Журналісти натякнули, що він може бути причетний до фінансування тероризму на тимчасово окупованих територіях України.

За словам Єрмакова, угоду перевіряли українські та британські юристи і дали на неї згоду. Також він зазначив, що Брюховецький на момент ухвалення угоди фактично проживав у Києві як внутрішньо переміщена особа за дійсною посвідкою.

Чому Мецгер агресивно відреагував на запитання, у Наглядовій раді поки що не знають. Мовляв, за процедурою ще не дійшли до того, щоб він надав свої пояснення. 

«Якщо Наглядова рада не впорається з цією ситуацію у високих стандартах корпоративного управління, її голова буде піднімати питання про відставку», – додала пані Гордієнко.

Вона також зазначила, що перевірка комісії з етики стосується не тільки безпосередніх учасників конфлікту в кабінеті голови правління, а й людей, які опублікували нібито заяву банку зі звинуваченнями в бік журналістів.

4 жовтня знімальна група програми «Схеми» – журналіст Кирило Овсяний та оператор Олександр Мазур – записували інтерв'ю з головою правління АТ «Укрексімбанк» Євгеном Мецгером в його кабінеті у центральному відділенні банку.

Після одного з питань Мецгер висловив невдоволення та припинив інтерв'ю. Він також наказав співробітникам банку забрати в знімальної групи техніку та стерти матеріали. При цьому до оператора застосували силу. Журналістів близько години не випускали з приміщення, а потім віддали техніку без відео.

«Схеми» звернулись до поліції та оприлюднили аудіозапис, який вдалося зробити, а потім відновили та опублікували відеозапис конфлікту до моменту, коли працівники банку вимкнули камери.

Поліція відкрила провадження про перешкоджання діяльності журналіста.

Коментуючи цю ситуацію, «Укрексімбанк» звинуватив журналістів програми «Схеми» у незаконному заволодінні банківською таємницею та порушенні Кодексу етики

Міністр фінансів Сергій Марченко засудив дії керівництва державного банку та назвав конфлікти з журналістами неприпустимими. 

Із заявами на підтримку журналістів виступили Посольство США та Рада зі свободи слова при президентові України

Наглядова рада «Укрексімбанку» розпочала перевірку інциденту з журналістами «Схем».

В Офісі президента виступили за відсторонення Мецгера від посади на час перевірки та розслідування. Невдовзі після цього він повідомив, що написав заяву про тимчасове усунення від посади.

7 жовтня Мецгеру та прессекретару банку Пікалову вручили підозри через перешкоджання журналістам.

Фото: скріншот трансляції

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY