detector.media
01.10.2021 19:31
В Білорусі ліквідували Спілку письменників, Гельсінський комітет та заборонили «Усы Лукашенко»
В Білорусі ліквідували Спілку письменників, Гельсінський комітет та заборонили «Усы Лукашенко»
Гельсінський комітет – остання зареєстрована правозахисна організація в Білорусі.

30 вересня Верховний суд Білорусі ліквідував останню зареєстровану правозахисну організацію в країні – Білоруський Гельсінський комітет (БГК). Про це повідомила сама організація, пише білоруська «Радіо Свобода».

Білоруський Мінюст стверджує, що у них є документи, які нібито свідчать, що БГК платив гонорари за «послуги з довгострокового спостереження за президентськими виборами 2020 року в Білорусі». Що стало підставою для кримінальної справи та заборони. 

У БГК заявили, що не знають, про яку кримінальну справу йдеться. Заступник керівника організації Гаррі Погоняйло заявив, що вони не згодні з обвинуваченнями й просили відкласти розгляд справи у Верховному суді. Але суд відхилив їхнє прохання та ухвалив рішення про ліквідацію. Голова організації Олег Гулак заявив, що вони продовжать свою діяльність попри політичний тиск.

Крім того, сьогодні в Білорусі ліквідували Спілку білоруських письменників, яка існує з 1934 року. Про це повідомила сама організація.

Також заблокували телеграм-канал та ютуб «Усы Лукашенко», які постять меми та інформаційний контент про Білорусь. 14 липня організації винесли попередження, начебто вони не подають якісь документи. Саме попередження організація отримала 13 липня і мала лише день, щоб подати затребувані документи. 

Нагадаємо, що Спілка письменників Білорусі виступила проти ліквідації ПЕН-центру

9 серпня Верховний суд Білорусі виніс рішення про ліквідацію Білоруського ПЕН-центру. Це об'єднання письменників та журналістів, яке існувало з 1989 року. 

Нагадаємо, у червні 2021 року Мін'юст Білорусі розпочав перевірку діяльності «Білоруської асоціації журналістів», вимагаючи від організації надати протягом двох днів «тисячі документів». БАЖ назвала вимоги влади необґрунтованими і направила скаргу міністрові юстиції з проханням надати асоціації «адекватні терміни подачі документів».

14 липня білоруські силовики прийшли до офісу БАЖ з обшуками, виламавши вхідні двері. 15 липня Мін'юст Білорусі виніс попередження БАЖ через «несвоєчасне надання документів». Влада Білорусі заморозила проведення будь-яких операцій з банківськими рахунками БАЖ. 21 липня стало відомо, що Міністерство юстиції звернулося до Верховного Суду з позовом про ліквідацію БАЖ. Розглядати справу будуть 11 серпня.

Фото: Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY