detector.media
03.09.2021 17:31
Абонентська база DTH зараз у стані стагнації, – Андрій Мальчевський, «1+1 media»
Абонентська база DTH зараз у стані стагнації, – Андрій Мальчевський, «1+1 media»
Андрій Мальчевський: Тренд падіння попиту на аналоговий кабель посилюється.

Директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1+1 media» Андрій Мальчевський вважає, що динаміка підключень до платного супутника знижується. Про це він сказав в інтерв’ю «Детектору медіа».

За його словами, тренд падіння попиту на аналоговий кабель посилюється.

«Цей тип прийому програє цифровим платформам, про що свідчить і зворотний зв’язок від самих кабельних провайдерів, і відкриті дані від OTT-платформ. А от OTT, навпаки, дуже агресивно зростає, що зумовлено в тому числі проникненням широкосмугового доступу до інтернету, підкріпленого державними програмами», – сказав Мальчевський.

Попит на послуги провайдерів саме OTT-сегменту посилює і продаж сучасних моделей телевізорів.

«Якщо ж говорити про безкоштовний Т2, то тут кабель ще виграє. Що стосується платного супутника, то минулого року ми прогнозували його зростання, проте цього не сталося з об’єктивних причин, які було складно передбачити. Через у тому числі коронакризу, наслідки кодування динаміка підключень цього типу прийому суттєво знизилася. Тому зараз абонентська база DTH знаходиться, по суті, в стані стагнації», – сказав він.

Нагадаємо, медіагрупи закодували супутниковий сигнал своїх каналів у ніч на 29 січня 2020 року.

Однак замість 2 мільйонів користувачів безкоштовного супутника лише 400 тис. перейшли у платний сегмент (з них 300 тисяч обрали легальний супутник, тобто DTH-платформи Viasat і Xtra TV). «Безкоштовний супутник залишились дивитися 70% домогосподарств. Лише 30-35% розподілилися за іншими типами прийому», – розповідала очільниця супутникової платформи Viasat Світлана Міщенко. У безкоштовний цифровий ефір Т2 перейшли близько 1,8 млн абонентів.

Основною причиною невдач із кодуванням топменеджери медіагруп називають політичні заяви, виголошені одразу після того, як канали таки зникли з безкоштовного супутника.

За словами директора зі стратегії та розвитку бізнесу «Медіа Групи Україна» Федора Гречанінова, основною проблемою для DTH-сегменту стали дві «чорні дати» лютого: 21 лютого Верховна Рада підтримала запровадження мораторію на кодування українських каналів на супутнику, а 28 лютого Офіс президента випустив реліз про те, що Володимир Зеленський домовився з медіагрупами про запуск некодованих міжнародних версій головних каналів. Після кожної з цих подій, зауважив пан Гречанінов, передплати DTH-платформ падали вдвічі.

Фото: «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY