detector.media
17.08.2021 21:55
Журналістка CNN в Кабулі прокоментувала вірусне фото з собою в хіджабі після захоплення влади «Талібаном» (ФОТО)
Журналістка CNN в Кабулі прокоментувала вірусне фото з собою в хіджабі після захоплення влади «Талібаном» (ФОТО)
Мережею розійшлось порівняння двох фотографій, які зробили з різницею в добу. На одній фотографії журналістка з непокритою головою, на іншій – вже у хіджабі.

У захопленому «Талібаном» Кабулі залишилися працювати репортери американських ЗМІ. Одна з них – кореспондентка CNN Клариса Уорд, яка неодноразово працювала в «гарячих точках». Щоб підкреслити різницю, пов'язану з приходом талібів, вона одягнула хіджаб, пише Yahoo.

16 серпня, вже після того, як таліби увійшли в Кабул, користувачі соцмереж звернули увагу на черговий репортаж Уорд для CNN, в якому вона вийшла в ефір в чорному хіджабі. При цьому 15 серпня, коли місто ще контролювали афганська влада, журналістка вела мовлення з непокритою головою.

15 та 16 серпня відповідно

Картинка з порівнянням двох кадрів розійшлася в соцмережах і стала для деяких користувачів своєрідним символом різких змін, що відбулися в Кабулі буквально за добу.  

Wow, talk about a split screen!

CNN’s @clarissaward reporting from #Kabul day before & after #Taliban’s capture of #Afghanistan! pic.twitter.com/mBAzPx8PwW

— Arsen Ostrovsky (@Ostrov_A) August 16, 2021

На інших фото видно, що Уорд в Кабулі ходить в абайї (довга традиційна арабська жіноча сукня з рукавами - ДМ) і хіджабі. В ефірі 16 серпня вона зазначила, що жінок на вулицях міста стало набагато менше, а ті, які вийшли, одягнені консервативніше, ніж раніше. 

«Сьогодні я бачила більше чадр, ніж раніше. Очевидно, що і я одягнена не так, як раніше, коли гуляла по вулицях Кабула», – сказала вона.

On the streets of Kabul today- feel we are witnessing history pic.twitter.com/wcVKzbT6oJ

— Clarissa Ward (@clarissaward) August 16, 2021

JUST NOW: Remarkable images from the fearless @clarissaward on the streets of Kabul. She shows us a store now doing a booming business in burqas.pic.twitter.com/w4J1zdJsWv

— John Berman (@JohnBerman) August 17, 2021

Уорд прокоментувала фото, яке розійшлось мережами. На її думку, порівняння не зовсім коректне. 

«Перше фото зробили всередині приватного будинку. А друге – на вулицях захопленого талібами Кабулу. Я і раніше завжди носила хустку на вулицях Кабула, хоч і не з повністю покритим волоссям, і абайю. Так що різниця є, але не така різка», – сказала вона.

This meme is inaccurate. The top photo is inside a private compound. The bottom is on the streets of Taliban held Kabul. I always wore a head scarf on the street in Kabul previously, though not w/ hair fully covered and abbaya. So there is a difference but not quite this stark. pic.twitter.com/BmIRFFSdSE

— Clarissa Ward (@clarissaward) August 16, 2021

У своєму репортажі Уорд висловила занепокоєння за майбутнє жінок в «новому» Афганістані.

Один з командирів «Талібану» заявив журналістці, що жіноцтво, наприклад, зможе відвідувати навчальні заклади різного рівня, але з обмеженнями – на кшталт закритого одягу із закритими обличчями і руками. Також їх зможуть навчати тільки вчителі-жінки. 

«Але зниклі зображення з вулиць стали ознакою нової реальності», – додала Уорд.

Kabul. pic.twitter.com/RyZcA7pktj

— Lotfullah Najafizada (@LNajafizada) August 15, 2021

First protest of women in Kabul.#Afghanistan
Video of @HameedMohdShah pic.twitter.com/p2guH2kSj6

— Pajhwok Afghan News (@pajhwok) August 17, 2021

Протягом 15 років роботи вона вела репортажі з Іраку, Ємену, України, Сирії та інших місць, де відбувалися збройні конфлікти. Зараз же вона перебуває в Афганістані, висвітлюючи те, що там відбувається.

Нагадаємо, що «Талібан» захопив владу в Афганістані. Президент країни 15 серпня покинув Афганістан та погодився передати владу талібам. 

Речник руху Сухаіл Шахін пообіцяв, що бойовики поважатимуть права жінок та свободу слова в захопленому Афганістані, а також не вдаватимуться до кампаній помсти та репресій.

15 серпня 2021 року «Талібан», який більшістю країн визнаний терористичним рухом, без бою зайняв Кабул. Відтепер, таліби контролюють майже весь Афганістан, окрім північної провінції Панджшер. Напередодні «Талібан» захопив інші найбільші міста країни, в тому числі, Кандагар і Герат. Президент Афганістану Ашраф Гані втік з країни до Таджикистану.

Бойовики «Талібану» заявили, що «війна в Афганістані закінчена» і вже анонсували проголошення найближчим часом «Ісламського емірату Афганістан».

США та інші західні країни екстренно евакуювали свої дипломатичні представництва з Кабулу. Масово тікають зі столиці і містяни. 

Стрімкий наступ «Талібану» став можливим, зокрема, і через виведення американського контингенту з країни за наказом президента США Джо Байдена. У липні Байден заявив, що «Талібан» не зможе захопити весь Афганістан, адже «США залишають після себе добре озброєну і вишколену афганську армію». Війська США перебували в Афганістані з 2001 року.

Посилення в Афганістані  «Талібану» спричинило хвилю вбивств журналістів, громадських активістів та посадовців. Від початку 2021 року в Афганістані вбили, поранили або викрали щонайменше 30 журналістів.

6 серпня у Кабулі «Талібан» вбив главу інформаційного центру уряду Афганістану Давакхана Мінапала.

8 серпня у Кабулі вбили керівника місцевої радіостанції Paktia Ghag та співробітника правозахисної групи NAI Тоофана Омара.

Представники афганських ЗМІ звернулись до президента Байдена та лідерів Конгресу із закликом надати спеціальні імміграційні візи афганським журналістам.

Також речник руху «Талібан» Сухаіл Шахін пообіцяв, що бойовики поважатимуть права жінок та свободу слова в захопленому Афганістані, а також не вдаватимуться до кампаній помсти та репресій.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY