detector.media
16.08.2021 18:05
Бойовики «Талібану» захопили офіс основного новинного телеканалу Афганістану TOLOnews
Бойовики «Талібану» захопили офіс основного новинного телеканалу Афганістану TOLOnews
Вони відібрали в охоронців зброю, видану державою, та пообіцяли підтримувати безпеку.

Бойовики «Талібану» в понеділок увійшли в кабульський комплекс телекомпанії TOLOnews – це провідний цілодобовий новинний телеканал країни. 

Про це у своєму твіттері написало саме видання. Вони повідомили, що таліби забрали зброю в охоронців та погодились відповідати за безпеку.

«"Талібан" зайшов в офіс TOLOnews в Кабулі, перевірив зброю у співробітників служби безпеки і вилучив ту, яку видала держава. Вони погодилися відповідати за безпеку комплексу», – йдеться в повідомленні.

Taliban entered the TOLOnews compound in Kabul, checked the weapons of the security staff, collected govt-issued weapons, agreed to keep the compound safe. #Afghanistan pic.twitter.com/LhuMI7Z90u

— TOLOnews (@TOLOnews) August 16, 2021

Зараз трансляція на цілодобовому новинному каналі TOLO припинена. Соціальні мережі продовжують оновлюватися.

Нагадаємо, що «Талібан» захопив владу в Афганістані. Президент країни 15 серпня покинув Афганістан та погодився передати владу талібам. 

Речник руху Сухаіл Шахін пообіцяв, що бойовики поважатимуть права жінок та свободу слова в захопленому Афганістані, а також не вдаватимуться до кампаній помсти та репресій.

15 серпня 2021 року «Талібан», який більшістю країн визнаний терористичним рухом, без бою зайняв Кабул. Відтепер, таліби контролюють весь Афганістан. Напередодні «Талібан» захопив інші найбільші міста країни, в тому числі, Кандагар і Герат. Президент Афганістану Ашраф Гані втік з країни до Таджикистану.

Бойовики «Талібану» заявили, що «війна в Афганістані закінчена» і вже анонсували проголошення найближчим часом «Ісламського емірату Афганістан».

США та інші західні країни екстренно евакуювали свої дипломатичні представництва з Кабулу. Масово тікають зі столиці і містяни. 

Стрімкий наступ «Талібану» став можливим, зокрема, і через виведення американського контингенту з країни за наказом президента США Джо Байдена. У липні Байден заявив, що «Талібан» не зможе захопити весь Афганістан, адже «США залишають після себе добре озброєну і вишколену афганську армію». Війська США перебували в Афганістані з 2001 року.

Посилення в Афганістані  «Талібану» спричинило хвилю вбивств журналістів, громадських активістів та посадовців. Від початку 2021 року в Афганістані вбили, поранили або викрали щонайменше 30 журналістів.

6 серпня у Кабулі «Талібан» вбив главу інформаційного центру уряду Афганістану Давакхана Мінапала.

8 серпня у Кабулі вбили керівника місцевої радіостанції Paktia Ghag та співробітника правозахисної групи NAI Тоофана Омара.

Представники афганських ЗМІ звернулись до президента Байдена та лідерів Конгресу із закликом надати спеціальні імміграційні візи афганським журналістам.

Фото: TOLOnews

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY