detector.media
15.08.2021 15:33
Зловмисники надсилають фейкові листи міжнародним організаціям від імені білоруського правозахисного центру «Весна»
Зловмисники надсилають фейкові листи міжнародним організаціям від імені білоруського правозахисного центру «Весна»
У листах висловлюється занепокоєння з приводу «порушення прав громадян на свободу вираження поглядів та мирних зібрань у Литві».

Правозахисники дізналися, що нещодавно від імені правозахисного білоруського центру «Весна» хтось надсилав міжнародним організаціям повідомлення, в яких висловлювалось занепокоєння з приводу порушення прав громадян на свободу вираження поглядів та мирних зібрань у Литві.

Раніше листи з подібним змістом надсилались у лютому-березні, коли європейські парламентарії та посольства отримали фейкові заяви про «занепокоєння "Вясни" щодо порушень прав людини в ЄС».

Правозахисний центр «Весна» наголосив у своєму повідомленні, що не має нічого спільного з цими листами, і вважає їх провокацією проти організації. Нагадаємо, що всі поточні контакти «Весна» перебувають на відповідній сторінці офіційного сайту та у соціальних мережах.

Нагадаємо, що 22 липня білоруський ПЕН-центр повідомив, що Міністерство юстиції Білорусі звернулося до Верховного Суду країни з позовом про ліквідацію центру.

13 липня 2021 року Слідчий комітет Білорусі наклав арешт на банківські рахунки Білоруського ПЕН-центру. Крім того, 14 липня Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією прийшло з обшуком за юридичною адресою Білоруського ПЕН-клубу.

Нагадаємо, у червні 2021 року Мін'юст Білорусі розпочав перевірку діяльності «Білоруської асоціації журналістів», вимагаючи від організації надати протягом двох днів «тисячі документів». БАЖ назвала вимоги влади необґрунтованими і негайно направила скаргу міністрові юстиції з проханням надати асоціації «адекватні терміни подачі документів».

14 липня білоруські силовики прийшли до офісу БАЖ з обшуками, виламавши вхідні двері. 15 липня Мін'юст Білорусі виніс попередження «Білоруській асоціації журналістів» через «несвоєчасне надання документів». Правоохоронці опечатали офіс асоціації. Влада Білорусі заморозила проведення будь-яких операцій з банківськими рахунками БАЖ. 21 липня стало відомо, що Міністерство юстиції Білорусі звернулося до Верховного Суду з позовом про ліквідацію «Білоруської асоціації журналістів».

«Білоруська асоціація журналістів» заснована у 1995 році, об'єднує понад 1300 журналістів, редакторів, фотографів, видавців, і є членом Міжнародної та Європейської федерацій журналістів. Також БАЖ допомагає білоруським журналістам захищати свої професійні права і стежить за ситуацією в ЗМІ Білорусі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY