detector.media
10.08.2021 14:03
У Білорусі Союз письменників протестує проти ліквідації ПЕН-центру. Сам він теж під загрозою ліквідації
У Білорусі Союз письменників протестує проти ліквідації ПЕН-центру. Сам він теж під загрозою ліквідації
Можна ліквідувати організацію, але не свободу слова і правду, вважають у Союзі письменників.

У Білорусі Союз письменників виступив проти ліквідації ПЕН-центру, про це йдеться в заяві на офіційному сайті.

«Секретаріат Союзу білоруських письменників протестує проти ліквідації Білоруського ПЕН-центру, грубого порушення прав і свобод білоруських письменників і всіх громадян Білорусі. Ми вимагаємо, щоб влада дотримувалася основних принципів права, закріплених у Конституції. Можна ліквідувати організацію, але не можна ліквідувати свободу слова і правду про наш час», – зазначено в заяві.

На думку Союзу письменників, влада знайшла формальні підстави для ліквідації об'єднання, яке протягом трьох десятиліть «плідно працювало на благо білоруської культури і літератури».

«Білоруський ПЕН, заснований Василем Биковим, Григорієм Барадуліним, Карлосом Шерманом і Світланою Алексієвич, яка його очолює, завжди сповідував принципи свободи слова.. При ліквідації організації Верховний суд постановив, що цим конституційним правам і свободам немає місця в письменницькому середовищі. Сесія ліквідації Білоруської асоціації журналістів, призначена на 11 серпня, підтверджує, що працівники незалежних ЗМІ не можуть мати таких же прав», – наголошується в заяві.

Союз білоруських письменників також знаходиться під загрозою ліквідації після обшуку і блокування облікового запису Слідчим комітетом, а також двох попереджень Міністерства юстиції Республіки Білорусь.

«Викорінюючи всі форми інакомислення, ліквідуючи НПО, газети, блокуючи веб-сайти, запроторюючи в тюрму сотні журналістів, письменників, блогерів, музикантів, акторів – всіх, хто наважився сказати зворотне, влада заявляє, що керується законом. Однак історія людства не раз проходила такі етапи, коли під виглядом закону панувало беззаконня», – додали в Союзі білоруських письменників.

9 серпня Верховний суд Білорусі виніс рішення про ліквідацію Білоруського ПЕН-центру. Це об'єднання письменників та журналістів, яке існувало з 1989 року. 

Нагадаємо, у червні 2021 року Мін'юст Білорусі розпочав перевірку діяльності «Білоруської асоціації журналістів», вимагаючи від організації надати протягом двох днів «тисячі документів». БАЖ назвала вимоги влади необґрунтованими і направила скаргу міністрові юстиції з проханням надати асоціації «адекватні терміни подачі документів».

14 липня білоруські силовики прийшли до офісу БАЖ з обшуками, виламавши вхідні двері. 15 липня Мін'юст Білорусі виніс попередження БАЖ через «несвоєчасне надання документів». Влада Білорусі заморозила проведення будь-яких операцій з банківськими рахунками БАЖ. 21 липня стало відомо, що Міністерство юстиції звернулося до Верховного Суду з позовом про ліквідацію БАЖ. Розглядати справу будуть 11 серпня.

Фото: lit-bel.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY