detector.media
24.07.2021 11:40
Білоруські журналісти Дащінський та Голета на свободі. Їх затримали 16 липня
Білоруські журналісти Дащінський та Голета на свободі. Їх затримали 16 липня
Журналіст білоруської служби «Радіо Свобода» Алесь Дащінський перебуває під підпискою про невиїзд. Також відпустили журналістку видання «Белсат» Анну Голету.

Про звільнення Алеся Дащінського пише білоруська служба «Радіо Свобода». Журналіст розповів про обставини свого перебування в неволі. 

Вони з іншим затриманим журналістом Олегом Груздзіловичем сиділи в одній камері. Коли від адвоката Дащінського вони дізналися, що третя затримана журналістка «Радіо Свобода» Інеса Студінська голодує через недопуск до неї адвоката, то доєднались до голодування в знак підтримки.

Далі Дащінського та Груздзіловича розвели у різні камери. Дащінський опинився в камері, де сидів журналіст «Белсату» Ігор Ілляш. Ввечері Дащінському сказали збирати речі. Він подумав, що знову переводять в іншу камеру, але його відпустили.  

Разом з ним відпустили журналістку «Белсату» Анну Голоту, яка веде антифейкову програму «Хитрі новини».

Про це пише саме видання. Її затримали 16 липня, також в неї відбувся обшук.

Нагадаємо, що 16 липня білоруські силовики прийшли з обшуком до близько 30 журналістів, активістів та правозахисників. 

Під час обшуків в офісі білоруської служби «Радіо Свобода» у Мінську правоохоронці виламали двері та вилучили в редакції майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані. Зокрема, це Олег Груздзілович та Інна Студзінська.

Журналіста білоруської редакції «Радіо Свобода» Алеся Дащінського затримали 16 липня 2021 року після обшуків у його будинку. Правоохоронці вилучили у журналіста ноутбук, телефон, жорсткий диск, флешки й банківську карту. 

Інеса Студінська, Олег Груздзілович та Алесь Дащінський перебувають на Окрестіна. Студінська, перебуваючи в ув’язненні, оголосила голодування.

Також в неволі продовжує перебувати Ілляш

 вперше Ілляша затримали у Мінську 24 листопада 2020 року. У його квартирі знайшли протокол про вилучення комп'ютера, телефону та інших речей. Ілляш пізніше розповів, що його затримали троє невідомих у цивільному одязі. Журналіста відвезли до відділку для дачі свідчень у справі його дружини. Лише в Центральному РВВС йому представили протокол про нібито правопорушення. Водночас знайомі спершу не могли вийти на зв'язок з журналістом, але потім його знайшли в ізоляторі тимчасового тримання на Окрестіна. 

25 листопада 2020 року Центральний суд Мінська призначив Ігорю Ілляшу 15 діб арешту нібито за участь в пікеті 26 жовтня. Насправді журналіст не брав участі у мітингу і навіть не висвітлював його як співробітник ЗМІ.

Вранці 16 липня в будинку журналіста провели обшук, його затримали та доставили до Слідчого Комітету Білорусі. Ігоря Ілляша затримали, за даними ЗМІ, у справі за статтями про «масові заворушення» (293 Кримінального кодексу Білорусі) та про «організацію дій, що грубо порушують громадський порядок» (342 Кримінального кодексу Білорусі). ЗМІ також писали, що в Білорусі захопили телеграм-канал Ігоря Ілляша.

20 липня 2021 року Білоруські правозахисні організації визнали його політв'язнем

Ілляш чоловік журналістки «Белсату» Катерини Андреєвої, засудженої до двох років колонії загального режиму через нібито «організацію протестів». Вони разом видали книгу про роль Білорусі у збройному конфлікті на Донбасі – «Білоруський Донбас». У квітні 2021 року Міністерство інформації Білорусі включило книгу до списку «екстремістських матеріалів».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY