detector.media
01.07.2021 09:42
«Белтелерадіокомпанію» виключили з Європейської мовної спілки
«Белтелерадіокомпанію» виключили з Європейської мовної спілки
«Белтелерадіокомпанія» з 1 липня не зможе отримати доступ до низки сервісів спілки.

Європейська мовна спілка (EBU) 30 червня виключила зі свого складу білоруську державну «Белтелерадіокомпанію», повідомляє Tut.by із посиланням на спілку.

«Белтелерадіокомпанія» з 1 липня не зможе отримати доступ, зокрема, до таких сервісів спілки:

«Белтелерадіокомпанія» вже заявила, що для неї виключення зі спілки було очікуваним.

«Спочатку ми хотіли самі вийти з Союзу. Це було б красиво, але будь-який фарс повинен бути доведений до своєї кульмінації. І нам хотілося побачити, так що ж нам пред'являть? Ми із завмиранням серця стежили за титанічною працею співробітників ЄМС, які намагалися обгрунтувати весь жах показу в нашому ефірі заяви Романа Протасевича про те, що він насправді не помер. І вони впоралися. Клерки ЄВС заслужили відпустку! Нам вас шкода, керівництво ЄМС», говориться у заяві.

Також «Белтелерадіокомпанія» стверджує, що «продовжить правдиво розповідати про те, що відбувається в країні і світі».

28 травня EBU заморозила членство Белтелерадіокомпанії в організації, в тому числі, через виробництво та показ «відео, отриманого під примусом», і дала БТРК два тижні на відповідь.

У квітні 2021 року опозиція Білорусі звернулася до Європейської мовної спілки з проханням вивчити матеріали, які свідчать про причетність «Белтелерадіокомпанії» до тортур протестувальників.  

Як приклад такої участі опозиція навела відео, на якому людина зі слідами побоїв на тлі червоно-зеленого прапора кається в тому, що виступила проти режиму Олександра Лукашенка. Це відео з політв'язням Миколою Дідком було записано МВС і транслювалося на білоруському державному ТБ.

У заяві опозиції вказується, що поширення контенту із зізнаннями на камеру, отриманими за допомогою насильства, порушує етичні норми.

Крім того, у червні 2021 року на державному телебаченні вийшло «інтерв'ю» з журналістом Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році і буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Олександра Лукашенка. ЗМІ звернули увагу, що на зап'ястях Протасевича було видно сліди від наручників.

Європейська мовна спілка – найбільший у світі альянс національних організацій мовлення: в нього входить 115 членських організацій у 56 країнах і 31 партнер в Азії, Африці, Австралії та Америці. EBU керує системами обміну майже 2000 телевізійних програм і аудіовізуального контенту, охоплюючи аудиторію в понад мільярд людей по всьому світу, мовлячи більш ніж 160 мовами. EBU також є організатором конкурсів «Євробачення».

Фото: Guilhem Vellut/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY