detector.media
Детектор медіа
25.06.2021 13:00
«Говорит совсем не то, что хотелось услышать польско-литовской тусовке»
«Говорит совсем не то, что хотелось услышать польско-литовской тусовке»
Огляд наративів щодо Романа Протасевича в російських та українських телеграм-каналах за 14–21 червня 2021 року.

«Детектор медіа» вже аналізував, як російські політичні токшоу та російський телеграм висвітлювали затримання колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича і його дівчини, громадянки Росії Софії Сапєги, в перші дні після цієї події (з 23 до 31 травня). «Детектор медіа» також відстежував, як кремлівські наративи щодо Протасевича перетікали на українське телебачення та в українські прокремлівські телеграм-канали, а також порівнював риторику на українському та російському телебаченні після «інтерв’ю» медіаактивіста. Сьогодні аналізуємо, які наративи щодо Романа Протасевича поширювалися в телеграм-каналах Росії та України з 14 по 21 червня.

14 червня Роман Протасевич взяв участь у пресконференції у Белпресцентрі, яку організували білоруські силовики та Міністерство закордонних справ. Як і у випадку з «інтерв’ю» для білоруського телеканалу ОНТ від 3 червня, під час цього заходу Протасевич повторив чимало тез, які про нього поширювала кремлівська пропаганда. Журналісти Бі-бі-сі покинули цю пресконференцію на знак протесту, оскільки вважали, що Протасевич виступав під тиском білоруських силовиків.

Виступ Протасевича спричинив нову хвилю маніпуляцій щодо нього. Вони були особливо помітні в російських та українських прокремлівських телеграм-каналах. Переважна більшість повідомлень за звітний період — 14–21 червня — з’явилася саме в день пресконференції. Проте помітно, що кількість дописів після пресконференції знижується як у російському, так і в українському телеграмі.

Один із найпопулярніших наративів — мовляв, Протасевич був агентом Заходу і продовжує «здавати» своїх кураторів. «Протасевичу устроили пресс-конференцию. И говорит он совсем не то, что хотелось услышать польско-литовской тусовке», — написав 14 червня Армен Гаспарян, ведучий російського радіо «Вести FM». Схожі меседжі є і в українських телеграм-каналах. Зокрема, на каналі «Мир сегодня с Юрием Подолякой» читаємо: «Роман Протасевич подложил очередную свинью своим бывшим работодателям. Те так долго создавали миф и застенках Минских СИЗО, где протестующих и конкретно Романа пытают, чуть ли не лично Лукашенко, что после вчерашнего… им и сказать уже нечего».

Телеграм-канали також усіляко намагались заперечити, що Протасевича могли бити білоруські силовики. Українські канали говорили про це нейтральніше. Наприклад, канал «Политика Страны» ретранслював слова Протасевича із пресконференції: «Роман Протасевич дает пресс-конференцию в Минске. Он заявил, что у него нет жалоб на здоровье, его никто не бил. [...] Протасевич добавил, что чувствует себя прекрасно». Водночас російські канали не стримували сарказму. «Глядя на экспрессию и азарт, с которыми Протасевич сливает проект “майдан в Белоруссии”, я конечно же верю в то, что его бил Лукашенко. Лично. Три раза!» — читаємо на каналі журналістки пропагандистського видання «News-Front» Юлії Вітязєвої.

Окремої уваги вартий новий наратив, який стосується вже згадуваних журналістів Бі-бі-сі: мовляв, вони втекли із пресконференції, адже розуміли, що Протасевич каже правду. Також, згідно з цією оповіддю, західні медіа будуть викривлювати слова Протасевича, адже, мовляв, вони можуть лише брехати. Російський політичний коментатор Борис Рожин написав 14 червня у своєму каналі: «Убегающие от Протасевича дипломаты и журналисты, а также мантры “не верьте ничему, что говорит Протасевич” и “вообще лучше это не смотреть”, отражают простую истину, что по существу того, что говорит Протасевич, им сказать просто нечего». Українські телеграм-канали теж поширювали цю маніпуляцію. «Для кого слова Протасевича неудобны, те продолжат утверждать, что показания получены под давлением или даже воздействием "сыворотки правды". В "правильных" СМИ показания вообще проигнорируют, или же процитируют выборочно», — написав 14 червня телеграм-канал видання Анатолія Шарія «sharij.net».

Критикували й самого Протасевича — за недостатню стійкість. Як у російському, так і в українському телеграмі ув’язненого медіаактивіста називали слабаком, який здався Лукашенку. «Подивився прес-конференцію Протасевича і главмєнтів Білорусі. Висновок. Протасевич лайно а не політв’язень! Саме через таких Білорусь ще роками буде під владою прокремлівського тирана!» — написав колишній народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук, який часто поширює кремлівські наративи. Російські телеграм-канали діють іще відкритіше. Російський письменник-пропагандист Ніколай Старіков відверто знущався із Протасевича на своєму каналі: «Слабак! Дважды слабак. Клоун. Таковы современные “революционеры”».

Зберігається й наратив, що Протасевич нібито є «нацистом», який убивав мирних людей на Донбасі. Хоча в українських телеграм-каналах таких меседжів не було, про це писали канали з окупованих територій або ті, що присвячені подіям на окупованій частині Донеччини і Луганщини. Зокрема, телеграм-канал «Новороссия» зазначає у своєму пості від 17 червня, що «белорусский блогер Роман Протасевич, помимо всего прочего подозреваемый к совершению военных преступлений в Донбассе в 2014-2015 годах, дал признательные показания прокуратуре Луганской Народной Республики».

Російські телеграм-канали і тут діють більш  провокативно. Прикладом може слугувати повідомлення на каналі «Инфобомба», опубліковане 14 червня. У цьому повідомленні стверджують, що батько Протасевича нібито прикривав його нацистську діяльність на Донбасі. «Подполковник Дмитрий Протасевич был политруком при белорусском президенте Лукашенко. Разрабатывал идеологию лукашизма. Готовил офицеров-лукашистов. Даже основал Клуб идеологического работника-лукашиста. Школьником Роман ушёл в оппозицию. Его телефон вместе с КГБ слушал батя. Дмитрий остался в Минске, когда сын уехал в украинский полк Азов воевать с русскими. Cослуживца Протасевича, у которого не было папы, за Азов посадили. А Роман после года в “Азове” легально вернулся к отцу в Белоруссию. Никаких вопросов за Донбасс у КГБ и Лукашенко не было», — читаємо в повідомленні.

Російські пропагандисти використовували тему Романа Протасевича навіть для того, щоби просувати вакцину «Спутник V». Зокрема, ведучий радіо «Вести FM» Армен Гаспарян написав 14 червня: «Даже до самых недалеких разумов доходить начало. Протасевич заявил, что в ближайшее время привьется “Спутником”». Це повідомлення нагадує нам, що російська пропаганда полюбляє «перехрещувати» свої наративи, аби вони посилювали одне одного. (Для розуміння маніпулятивності цього повідомлення важливо знати, що «Спутник V» — одна з двох вакцин, дозволених у Білорусі. Інша — китайська Sinopharm. І не факт, що ув’язнений Протасевич має вибір навіть між цими двома.)

Доволі іронічно, що стратегію російської пропаганди щодо Романа Протасевича добре описав білоруський проросійський політичний коментатор Олександр Шпаковський, якого цитує анонімний канал «Шкварка News»: «Чем чаще Протасевич будет появляться на публике с разного рода разоблачениями, тем сложнее будет коллективному Западу и местным коллаборационистам оправдывать агрессию против нашей страны и предательство». Кремль та режим Лукашенка уже двічі використовували публічні появи Протасевича, аби підживлювати пропагандистські наративи щодо нього. І, напевно, це було не востаннє. 

Фото: Белпресцентр

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY