detector.media
11.06.2021 10:26
ООН закликала Росію надати інформацію про затримання фрілансера «Радіо Свобода» Єсипенка
ООН закликала Росію надати інформацію про затримання фрілансера «Радіо Свобода» Єсипенка
Доповідачі ООН також попросили Лаврова надати інформацію про розслідування через заяви Єсипенка про катування.

Спеціальні доповідачі з прав людини ООН закликали міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова надати інформацію про затримання фрілансера «Крим.Реалії» (проєкту «Радіо Свобода») Владислава Єсипенка в окупованому Криму. Про це 10 червня повідомила «Радіо Свобода».

«Ми висловлюємо найбільш серйозне занепокоєння через арешт, затримання, ймовірні тортури та кримінальні обвинувачення стосовно Єсипенка, які здаються створеними через його журналістську діяльність… Ми подаємо це звернення щоб захистити права Єсипенка від непоправної шкоди, не шкодячи тим самим будь-якому юридичному рішенню», – йдеться в листі до Лаврова.

Доповідачі ООН також попросили Росію надати інформацію про розслідування через заяви Єсипенка про катування.

«Надайте деталі та, де це можливо, результати будь-якого розслідування та судових чи інших розслідувань, які могли бути проведені або передбачені щодо заяв про катування чи інше жорстоке, нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження або покарання, що могли бути нанесені Єсипенку», – зазначається в листі.

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. Пізніше йому висунули нове обвинувачення: за ст. 222 (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) КК РФ. 5 травня підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя продовжив на два місяці (до 11 липня) арешт Єсипенка

Моніторингова Місія ООН з прав людини в Україні повідомила про продовження практики застосування тортур російськими правоохоронцями до затриманих і заарештованих в окупованому Криму. Зокрема, у моніторингу згадали про ситуацію з Владиславом Єсипенком.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY