detector.media
27.05.2021 11:19
Затриману у Білорусі Софію Сапегу визнали політвʼязнем
Затриману у Білорусі Софію Сапегу визнали політвʼязнем
За даними ЗМІ, Софія Сапега підозрюється у «порушенні громадського порядку та підбурюванні до масових акцій протесту» у серпні-вересні 2020 року.

У Білорусі правозахисники визнали політичним вʼязнем громадянку РФ Софію Сапегу, яку затримали в аеропорту Мінська разом із опозиційним журналістом Романом Протасевичем.

Як повідомляє правозахисний центр «Вясна», разом з Сапегою політвʼязнями визнали ще чотирьох людей: Олександра Храпка, Ігоря Винокурова та неповнолітніх Едуарда Кудинюка й Олександра Винярського.

Всі вони підозрюються владою Білорусі у порушенні громадського порядку та підбурюванні до масових акцій протесту у серпні-вересні 2020 року. Загальна кількість політвʼязнів в Білорусі зросла до 426 людей.

25 травня Сапегу заарештували на два місяці, наразі вона перебуває в СІЗО на Окрестіна.

За словами джерел видання «Новая Газета», Сапезі пред'явлені підозри за двома статтями кримінального кодексу Білорусі – організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством (частина 1 статті 293) і організація групових дій, пов'язаних з явною непокорою вимогам представників влади (частина 1 статті 342).

Також правоохоронці опублікували відео із «зізнаннями» Сапеги.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Сапега мала посвідку на проживання у країні.

Софія Сапега була затримана силовиками разом з опозиційним журналістом Романом Протасевичем 23 травня у Мінську. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. 

Міжнародна спільнота засудила викрадення Протасевича та Сапеги та обговорює можливість накладання нових санкцій на режим Лукашенка.

Скріншот відео 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY