detector.media
25.05.2021 10:04
Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю з 26 травня
Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю з 26 травня
Українським авіакомпаніям та літакам заборонятиметься виконувати польоти в повітряному просторі Білорусі.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив про рішення уряду заборонити польоти над повітряним простором Білорусі після інциденту з літаком авіакомпанії Ryanair.

«З 00 год. 00 хв 26 травня Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю. Щойно на позачерговому засіданні Уряд доручив Мінінфраструктури, Державіаслужбі та ДП "Украерорух" вжити для цього необхідних заходів», – повідомив прем'єр.

Крім того, українським авіакомпаніям та літакам заборонятиметься виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь. Держприкордонслужба також отримала доручення припинити оформлення пасажирів, які прямують з Білорусі або в Білорусь у митних пунктах аеропортів.

«Ситуація з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську є порушенням Конвенції про міжнародну цивільну авіацію. Рішення нашого Уряду спрямоване на забезпечення безпеки польотів і пасажирів», – додав Шмигаль.

24 травня ЄС вирішив закрити повітряний простір Євросоюзу для авіакомпаній Білорусі через інцидент з літаком Ryanair. 

23 травня 2021 року літак Ryanair здійснив аварійну посадку в Мінську через нібито повідомлення про мінування. На борту літака перебував засновник опозиційного Telegram-канала Nexta, журналіст Роман Протасевич. 

Для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач МіГ-29, на думку експертів, саме він змусив пасажирський літак повернути до Мінська. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко, а про замінування літака екіпаж повідомив білоруський диспетчер. 

Перед вильотом з Афін журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження. Після примусового приземлення Протасевич був затриманий білоруськими силовиками. Пізніше повідомлення про мінування не підтвердилось.

Білорусь наполягає, що літак Ryanair з Романом Протасевичем був посаджений у Мінську через повідомлення про «бомбу на борту», яку ХАМАС нібито планував підірвати над Вільнюсом.

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta.

На думку президента Литви Гітанаса Науседи, інцидент варто розглядати як викрадення людини із застосуванням військової сили.

25-річний Роман Протасевич – колишній головред опозиційного каналу Nexta, який був основним джерелом інформації про протести, що сколихнули Білорусь після фальсифікації президентських виборів у 2020 році.

У 2020 році Протасевич був змушений просити політичний притулок у Польщі через переслідування з боку влади Білорусі.  

Слідчий комітет Білорусі порушив проти Протасевича кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень в Мінську. Статті передбачають покарання до 15 років позбавлення волі відповідно.

Телеграм-канал Nexta визнаний у Білорусі екстремістським.

Фото: Luc Verkuringen/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY