detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
28.04.2021 15:45
«Укртелефільм» повідомив, що НВО порушила його авторські права в серіалі «Чорнобиль»
«Укртелефільм» повідомив, що НВО порушила його авторські права в серіалі «Чорнобиль»
Гендиректор підприємства повідомив, що скарги до компанії ще не подавали, але планують з’ясувати, у кого вони закуповували контент.

Державне підприємство «Українська студія телевізійних фільмів "Укртелефільм"» повідомило, що телекомпанія НВО порушила його авторські права в серіалі «Чорнобиль», використавши деякі фрагменти з документальної стрічки «Чорнобиль: два кольори часу». Про це 28 квітня «Детектору медіа» повідомив генеральний директор «Укртелефільму» Тарас Аврахов.

«Хронометраж цих частин від декількох секунд і більше. У кожному окремому епізоді декілька хвилин загального хронометражу в фільмі. Є приклад: де шахтарі рили тунель до основи реактора. Ці епізоди були показані в кінці фільму, а саме: в п’ятій серій», – розповів він.

Аврахов уточнив, що скаргу до НВО ще не подавали, але включили це в свій план.

«Сам по собі факт прикрий. Мені складно уявити, яким чином вони отримали ці фрагменти. Я далекий від думки, що вони просто їх використали. Найімовірніше хтось заявив, що він має право й заробив на цій справі. Це все треба з’ясовувати – у кого вони купляли, якщо купляли ці фрагменти; хто на цьому заробив?», – сказав Аврахов.

На питання, чому до НВО стільки претензій щодо порушень авторських прав, гендиректор «Укртелефільму» відповів: «Найімовірніше той, хто виконував роботу по закупівлі контенту дуже "творчо" підійшов до цього питання».

«Детектор медіа» досі не отримав відповіді від представниці НВО в Україні.

Нагадаємо, 12 червня 2019 року український режисер Андрій Приймаченко заявив, що його відео використали у серіалі НВО «Чорнобиль» без дозволу. Мова йшла про візуалізацію запису телефонних переговорів 26 квітня 1986 року диспетчера ЦППЗ (центрального пункту пожежного зв'язку) з диспетчерами ВПЧ (воєнізованої пожежної частини) Чорнобильської АЕС. Аналогічне відео є у першій серії міні-серіалу НВО «Чорнобиль». 

26 квітня 2021 року Наталія Гнатюк, адвокатка Приймаченка та державного підприємства «Українська студія хронікально-документальних фільмів», розповіла, що НВО порушила їх авторські права в серіалі «Чорнобиль». Приймаченко, після виникнення конфлікту з НВО, отримав авторські права на відео. Його захисниця також отримала від кіноархіву Пшеничного монтажні листи, які підтверджують, що розмова на відео була постановкою. Однак представники НВО заперечують, що режисер чи УкрКіноХроніка володіють авторськими правами на цей фрагмент. Захисниця також попросила Мінкульт втрутитися в цю ситуацію, до суду вона поки не планує подавати позов. 

Гнатюк також представляє інтереси родини фотографа Ігоря Костіна, чиї фото НВО використала в мінісеріалі «Чорнобиль».

Про свої претензії до творців серіалу «Чорнобиль» заявляв український драматург Павло Ар’є. Драматург заявив, що у четвертій серії серіалу  без дозволу використали монолог баби Присі з п'єси «На початку та наприкінці часів». Шоуранер серіалу «Чорнобиль» Крейг Мейзін відповів, що на цю сцену його нібито надихнув момент, описаний у «Голосах Чорнобиля», Світлани Алексієвич. 

Крім того, 23 квітня 2021 року адвокат та партнер-засновник фірми Mamunya IP Олександр Мамуня розповів, що Людмила Ігнатенко, дружина загиблого через аварію на ЧАЕС пожежника Василя Ігнатенка, вже рік судиться з телекомпанією HBO через серіал «Чорнобиль». Вона в квітні 2020 року подала проти телекомпанії позов, у якому просила припинити порушення своїх прав та відшкодувати їй моральну шкоду. Ігнатенко поскаржилася суду через те, що НВО не просила дозвіл на використання її імені та імені її чоловіка в серіалі. НВО відреагувала на позов лише в квітні 2021 року.

Нагадаємо, серіал «Чорнобиль» отримав «Золотий глобус» як кращий мінісеріал. Стеллан Скарсгард, який зіграв голову комісії з ліквідації наслідків аварії Бориса Щербину, був названий кращим актором другого плану мінісеріалу. «Чорнобиль» отримав сім нагород премії BAFTA Британської академії кіно і телевізійного мистецтва.

Також проєкт отримав 10 статуеток «Еммі», а Американська гільдія продюсерів назвала «Чорнобиль» найкращим мінісеріалом 2019 року.

Крім того, «Чорнобиль» посів першість у глядацькому рейтингу сайту IMDb.

«Детектор медіа» спілкувався з Ольгою Косенко, продюсеркою студії Radioaktive Film, яка допомагала під час зйомок мінісеріалу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY