detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
26.04.2021 12:10
Журналістів не пускають на захист дисертації Киви – Мокрик поскаржився поліції про перешкоджання
Журналістів не пускають на захист дисертації Киви – Мокрик поскаржився поліції про перешкоджання
До зали змогли потрапити «канали Медведчука», «Перший незалежний» та «1+1».

Журналістів низки українських медіа 26 квітня не пустили на захист дисертації народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Іллі Киви. Про це «Детектору медіа» повідомив журналіст Bihus.info Данило Мокрик.

Кива захищає свою наукову роботу в сфері державного управління «Механізми впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності (на прикладі країн ЄС та України)» в Інституті підготовки кадрів державної служби зайнятості Міністерства соціальної політики України

«Низку журналістів не пускають на захист дисертації. Зараз я перебуваю в приміщенні Інституту на сходах. Перед нами стоїть особа, яка о 9:20 відмовлялася пускати нас в приміщенні й представлялася працівником поліції, показувала жетон. Зараз відмовляється комунікувати взагалі», – розповів Мокрик.

Журналістам повідомили, що до зали пускають лише акредитованих журналістів, мотивуючи це «карантинними обмеженнями». Їм також сказали, що акредитацію проводили помічники чи пресслужба Іллі Киви.

«У [чоловіка, який представлявся поліцейським] був список на телефоні, згідно якого він пропускав людей. З того, що я підгледів, там основна маса людей була з так званих "каналів Медведчука". У той час, коли не пропускали мене, пропускали інших, які були в цьому списку. Водночас вони посилалися на карантинні обмеження, на обмежену кількість людей, яких можна пропускати – що абсолютно алогічно. Тому що, згідно закону про інформацію, у такий спосіб не можна обмежувати доступ. Чоловік говорив, що списки йому надали від Киви», – сказав журналіст Bihus.info.

Окрім нього, до зали не пускають журналістів 5 каналу, 24 каналу, «Української правди», «Радіо Свобода», «Наразі.Медіа». Натомість на захист дисертації пустили «Перший незалежний», NewsOne та знімальну групу ТСН.

Данило Мокрик уже написав заяву про перешкоджання (за ст. 171 ККУ) до поліції. Нині він разом з іншими журналістами очікує в Інституті. За словами журналіста, представник слідчо-оперативної групи, який прийняв у нього заяву, пішов говорити з начальником юридичного відділу Інституту.

Нагадаємо, 4 лютого 2021 року в кулуарах Верховної Ради народний депутат «Опозиційної платформи – За життя» Ілля Кива обматюкав журналіста проєкту журналістських розслідувань Bihus.info Данила Мокрика, який запитав у нього про відмивання грошей через конвертаційні центри.

Після того, як Кива виматюкався й звинуватив Bihus.info у «провокаціях», Мокрик нагадав йому, що депутатську зарплату він отримує з податків громадян, зокрема його. Депутат на це запропонував керівнику проєкту Денису Бігусу заплатити податки «на всі вкрадені ним гроші».

Данило Мокрик заявив, що поведінка Іллі Киви ганьбить фракцію ОПЗЖ, Верховну Раду та Україну.

11 лютого редакція Bihus.info поскаржилася поліції, Комітету Верховної Ради з питань свободи слова й Комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації на Киву.

Парламентський Комітет повідомив, що не знайшов правових підстав для покарання Іллі Киви. Комітет обмежився нагадуванням Киві про необхідність дотримання норм моралі та поваги до оточуючих.

Фото: ОПЗЖ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY