detector.media
Лілія Апостолова
15.03.2021 12:00
Весняна п’ятірка: що дивитися в кіно
Весняна п’ятірка: що дивитися в кіно
Які українські прем’єри чекають на нас у кінотеатрах цієї весни.

Третя хвиля коронавірусу в Україні триває, кінотеатри досі працюють в обмеженому режимі, а українські продюсери продовжують відтерміновувати або скасовувати прокат своїх фільмів. Як і протягом останнього року, сьогодні важко прогнозувати, які стрічки врешті вийдуть у запланований час, а які буде перенесено. Розповімо про ті прем’єри, про які наразі відомо.

Ми нарахували п’ять національних фільмів, що мають вийти у прокат цієї весни. З них три  – ігрові, один – документальний, один – анімаційний. Один знято за підтримки Держкіно, один – за підтримки Міністерства культури, один – за підтримки Українського культурного фонду, ще два – приватним коштом.

«Нереальний КОПець»

Комедія Олександра Бєляка «Нереальний КОПець» вийшла на екрани 11 березня. Фільм мав би бути серед зимових прем’єр 2021 року, початок його прокату було призначено на 1 січня, але його перенесли.

За сюжетом стрічки, президент України видає наказ, за яким усі діти чиновників мають вчитися і працювати в Україні. Начальник поліції Петро Бурундяк викликає з Америки сина Василя і влаштовує його працювати патрульним до управління поліції в Одесі. Напарником хлопця стає суворий лейтенант Богдан Громов, який отримав наказ підготувати Василя Бурундяка до Поліцейського чемпіонату України, на якому вже через місяць буде присутній сам президент.

У ролях: Станіслав Боклан, Дмитро Ступка, Богдан Юсипчук, Влад Яма, Поліна Логунова, Анна Саліванчук та інші.

Виробник – студія «VAIT Films», дистриб’ютор – «B&H Film».

«Евакуація»

Документальний фільм Євгена Тітаренка «Евакуація» стартував в українському прокаті 11 березня.

Євген Тітаренко в 2014-2015 роках був у складі добровольчого медичного батальйону й детально дослідив систему евакуації поранених і вбитих на російсько-українській війні. Герої його інтерв’ю розповідають, як саме відбувається порятунок. Наприклад, одна з головних героїнь фільму – Тетяна Губа – вже 5 років керує евакуацією, її називають «мама Таня».  

Проєкт фільму став переможцем 12-го пітчингу Держкіно і отримав 100% державного фінансування, що склало трохи більше 3,3 млн грн.

Виробник – компанія «МПЦ «Фор-Пост». Дистриб’ютор – невідомий.

«Антон і червона химера»

18 березня в широкий прокат вийде драма «Антон і червона химера» Зази Урушадзе. Стрічка є екранізацією однойменної книжки канадського письменника Дейла Ейслера, що оповідає реальну історію його родини.

Фільм розповідає про події, які відбувалися на півдні України у 20-х роках минулого століття та були надовго викреслені з радянської історії. Початок експропріації та великого терору України більшовиками перед першою хвилею Голодомору. Десятирічний Антон та його друг Яша, християнин та іудей, мимоволі стають свідками великих історичних подій. На їхніх очах розгоряється збройне повстання селян проти більшовиків, які на чолі з Левом Троцьким несуть голод і смерть у мирні села, руйнуючи все на своєму шляху. Проте діти сприймають події навколо себе як цікаву гру, й їхню дружбу не можуть зруйнувати ані червона химера російської революції, ані все криваве ХХ століття.

Нагадаємо, проєкт фільму «Антон» став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно і здобув державну фінансову підтримку – 20 млн грн. Загальна вартість виробництва стрічки склала трохи більше 40 млн грн.

«Антон і червона химера» – копродукція України, Грузії, Литви та США. Це останній фільм режисера та сценариста Зази Урушадзе, номінанта на премії «Оскар» та «Золотий глобус» за драму «Мандарини», який помер у 2019 році.

Стрічку планують випустити в міжнародний прокат майже в десяти країнах світу. Дистриб’ютор – «Svoe Kino».

«Погані дороги»

1 квітня в прокат вийде драма Наталії Ворожбит «Погані дороги». Для відомої української драматургині це режисерський дебют.  

Фільм складається з п'яти частин, що розповідають реальні історії мешканців Донбасу та українських військових, чиє життя проходить по обидві сторони лінії розмежування. Усі п'ять новел об'єднані темою доріг.  

Світова прем'єра стрічки «Погані дороги» відбулася у програмі «Тиждень критики» Венеційського кінофестивалю в 2020 році, де вона здобула нагороду в номінації «Найбільш інноваційна стрічка в конкурсі». Українська прем'єра фільму відбулася на фестивалі «Київський тиждень критики». Стрічка отримала три нагороди премії кінокритиків «Кіноколо».  

Як писав «Детектор медіа», зйомки розпочалися у вересні 2019 року. Фільм вироблено компанією Kristi Films (продюсер – Юрій Мінзянов) за підтримки Українського культурного фонду, який виділив на нього 11 млн грн. Промокампанію фінансує Держкіно. 

Більше про стрічку читайте в рецензії Ярослава Підгори-Гвяздовського.

Дистриб’ютор – «Артхаус трафік».

«Пульс»

8 квітня на широкі екрани вийде спортивна драма «Пульс» режисера Сергія Чеботаренка, заснована на реальній історії української легкоатлетки, паралімпійської чемпіонки Оксани Ботурчук. Прем’єра мала відбутися ще 19 березня минулого року, але тоді фільм так і не вийшов через початок пандемії.

За сюжетом, юна українська легкоатлетка живе в маленькому містечку та має велику мрію — потрапити на Олімпійські ігри. Її спортивна кар’єра тільки починається, і вона демонструє хороші результати. Але внаслідок жахливої автомобільної аварії дівчина зазнає важких травм і майже втрачає зір. Здається, що тепер Оксана не має шансів не тільки на омріяні Олімпійські ігри, але й на нормальне життя. Проте вона не збирається здаватися та прагне довести: на шляху до справжньої мрії не існує перешкод.

У ролях: Наталія Бабенко, Вікторія Левченко, Наталія Доля, Олександр Кобзар, Станіслав Боклан, Лілія Ребрик, Ахтем Сеітаблаєв, Роман Ясіновський, Максим Самчик та Сергій Лузановський.

Світова прем’єра драми відбулася наприкінці січня 2021 року в рамках Flathead Lake International Cinemafest (Полсон, США). Там стрічка здобула дві основні нагороди - за найкращий фільм та найкращу режисуру.

Як писав «Детектор медіа», проєкт драми «Пульс» брав участь у конкурсі Міністерства культури на надання державної фінансової підтримки фільмам патріотичного спрямування та став одним із його переможців. Тоді зазначалося, що загальний бюджет фільму складає 31,2 млн грн, у держави творці просили 15,6 млн грн. Держкіно виділило 400 тис. грн на промо фільму

Права на показ спортивної драми придбав французький дистрибутор TradeMedia, який планує показати фільм у Франції, франкомовній Європі та Африці.

Виробник – компанія Kinorob (Film.ua). Продюсер – Єгор Олєсов. Дистриб'ютор – «Кіноманія».

 «Гуллівер повертається»

Мультфільм Іллі Максимова «Гуллівер повертається» вийде в прокат 29 квітня. Його прем’єру також неодноразово переносили.

За сюжетом, Гуллівер отримує листа, в якому жителі Ліліпутії просять його про допомогу. Їхня країна – в жахливому занепаді, тому без гарного та мудрого велетня їм не обійтися. Виявляється, що трон правителя зайняв неймовірний бовдур та кожен відчуває на собі тяжкі наслідки його дурості.

Головного героя Гуллівера озвучив співак та телеведучий Володимир Дантес.

За словами авторів, над мультфільмом працювали 35 аніматорів з України та ще близько 30 закордонних спеціалістів (Німеччина, Бразилія, США, Канада, Австралія). Робота над фільмом тривала близько чотирьох років. Було придумано та розроблено три тисячі сцен, а це 120 тисяч кадрів. Також був довгий процес адаптації жартів, які придумували автори студії «Квартал 95», щоб вони були зрозумілі в західних країнах. 

«Гуллівер повертається» був представлений у Каннах на кіноринку Marche du Film. Виробники – «95 Animation Studio» та «Gulliver Films».

***  

Нагадуємо, що також у прокаті можна подивитися українську комедію «Скажене весілля 3» Любомира Левицького («Прототип продакшн», Film.ua), прем’єра якої відбулася наприкінці зими – 25 лютого.

   

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY