detector.media
18.02.2021 09:47
Журналісток «Белсату» засудили до двох років колонії за стрім
Журналісток «Белсату» засудили до двох років колонії за стрім
Журналісток затримали 15 листопада за стрім, під час якого вони показали жорстокий розгін протестної акції.

Фрунзенський районний суд Мінська засудив журналісток каналу «Белсат» Катерину Андрєєву та Дар’ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Про це повідомляє білоруська редакція «Радіо Свобода».

Вирок оголосила суддя Наталія Бугук, адвокати заявили, що сторона обвинувачення не представила доказів вини в суді. Після оголошення вироку журналістки заявили, що справи проти них мають політичну мотивацію. Катерина Андрєєва вимагала звільнити не тільки її та Чульцову, а й усіх політичних в'язнів.

За рішенням суду, речові докази – чотири щоденника, наклейки, тканина біло-червоно-білого кольору повинні бути знищені. Техніку і жилети з написом «Преса» конфіскують.

Правозахисники вже назвали Дар'ю Чульцову та Катерину Андрєєву політичними в'язнями.

Андрєєву і Чульцову затримали 15 листопада 2020 року за стрім жорстокого розгону протестної акції. Спочатку на журналісток «Белсату» склали адміністративні протоколи – їх звинуватили в тому, що вони нібито брали участь у несанкціонованій акції протесту і не підкорилися вимогам міліції.

17 листопада суд дав журналісткам 7 діб адміністративного арешту. 20 листопада їм пред'явили звинувачення згідно з ч. 1 ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі («Організація і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок»). Журналісткам обрали запобіжний захід у вигляді арешту, вони були етаповані до в'язниці.

16 лютого білоруські силовики прийшли з обшуками до керівництва Білоруської асоціації журналістів (БАЖ), правозахисного центру «Вясна», незалежних журналістів та правозахисників. Обшуки відбулися в офісах цих організацій, а також у квартирах понад 40 правозахисників та журналістів по всій країні.

В Слідчому комітеті Білорусі заявили, що обшуки відбулись «з метою встановлення обставин фінансування протестної активності». БАЖ повідомляє, що обшуки в її працівників проводили в межах розслідування кримінальної справи щодо осіб, які «беруть участь у заходах, спрямованих на порушення громадського порядку».

Українське громадянське суспільство закликало Верховну Раду, Кабінет Міністрів, Міністерство закордонних справ України та президента України відреагувати на масові обшуки в білоруських правозахисників і журналістів, засудити репресії та політичний тиск, закликати уряди країн-партнерів запровадити жорсткіші економічні санкції, відмовитися від економічної співпраці з Білоруссю. Євросоюз засудив масові обшуки.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

Фото: tut.by

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY