detector.media
30.10.2020 16:33
Шоу «Маскарад» «1+1» на 73% ідентичне до формату The Masked Singer – Асоціація із захисту авторських прав
Шоу «Маскарад» «1+1» на 73% ідентичне до формату The Masked Singer – Асоціація із захисту авторських прав
Fremantle, MBC та канал «Україна» консультуються щодо санкцій, які можуть застосувати проти «1+1» в Україні.

Міжнародної асоціація з визнання та захисту форматів FRAPA визнала, що шоу «Маскарад» на телеканалі «1+1» (формат Mysteries in the Spotlight) має «разючі подібності» до формату The Masked Singer, право на який отримав телеканал Україна, – формати ідентичні на 73%. Про це 30 жовтня повідомили в спільній заяві Munhwa Broadcasting Corp (MBC), Fremantle та ТРК «Україна».

Під час аналізу FRAPA визначила схожість між форматами:

«У звіті FRAPA йдеться і про подібності в дизайні, постановці й кольоровій схемі між "Маскарадом" і російською версією The Masked Singer, котра використовувалась для порівняння», – йдеться в повідомленні.

Компанія Fremantle, яка є дистриб’ютором формату The Masked Singer, заявила, що майже всі «разючі подібності» не є елементами Mysteries in the Spotlight.

Водночас у FRAPA зазначили, що головна відмінність між форматами полягає в тому, що в «Маскараді» відбувається змагання між двома командами суддів, а також кілька незначних доопрацюваннь: цифровий співведучий і ліпстинкбатл представників журі за право вибору учасника, який зніме маску.

Fremantle, MBC та ТРК «Україна» продовжують оскаржувати показ «Маскараду», а також консультуються щодо санкцій, які можуть застосувати проти «1+1» в Україні. 

«Усі причетні сторони було поінформовано про звіт, і ми сподіваємося, що "1+1", озброєні даною інформацією, припинять трансляцію цієї програми і повернуться до виробництва оригінальної версії Mysteries in the Spotlight», – йдеться в заяві.

FRAPA є міжнародною асоціацією індустрії форматів, що займається їх захистом і просуванням. До неї входять творці форматів, продюсери, дистриб’ютори, мовники, а також організації, що мають комерційну зацікавленість у форматному бізнесі. Аналіз – одна з послуг FRAPA, за якою два формати порівнюються за суворою методологією й чіткою процедурою, задля надання якомога кращого і найбільш нейтрального експертного висновку в індустрії форматів.

«Детектор медіа» очікує коментар від «1+1 медіа».

Нагадаємо, 6 жовтня телеканал «Україна» звинуватив телеканал «1+1» у підробці формату The Masked Singer у програмі «Маскарад» і заявив про намір подавати до суду. Станом на 9 жовтня «Україна» та компанія Fremantle збирали докази проти «1+1». Канал «1+1» наполягає, що створив шоу за іншим форматом – Mysteries in the Spotlight. 8 жовтня телерадіокомпанія «Студія 1+1» повідомила, що подасть до суду позов про захист честі та ділової репутації проти ТРК «Україна». «1+1 медіа» вважає закиди про піратську поведінку «образливими та необґрунтованими».

Fremantle вважає, що телеканал «1+1» у шоу «Маскарад» привласнив ключові елементи The Masked Singer. Виконавчий віцепрезидент з комерційних та бізнесових питань компанії Тоні Стерн сказав, що Fremantle консультуватимуться з українськими юристами, чи порушив «1+1» закони України про інтелектуальну власність і чи є підстави для подання позову проти каналу. Також компанія звернулася до Міжнародної організації з визнання та захисту форматів FRAPA за оцінкою дій каналу «1+1», проте станом на 12 жовтня висновок ще не отримала. 

За купівлю в компанії Fremantle прав на адаптацію The Masked Singer змагалися три українські телеканали: «Україна», «1+1» і СТБ. Перший запропонував найвигіднішу для правовласника пропозицію й у квітні 2020 року придбав права на адаптацію. «Україна» виробляє проєкт під назвою «Маска».

Канал «1+1», коли Fremantle віддала перевагу його конкурентам, придбав досить схожий румунський формат Mysteries in the Spotlight у компанії Antena TV Group. Українська версія шоу має назву «Маскарад», вона стартувала в ефірі 6 жовтня.

Ще до того, як «Плюси» оголосили про своє шоу та його формат, у Fremantle побоювалися, що «1+1» може скопіювати формат The Masked Singer. Компанія тоді застерігла канал від можливої підробки формату. Пізніше «1+1» запевнив, що не використовує жодних ключових елементів формату The Masked Singer і шоу «Маскарад» не порушує права Fremantle.

Фото: 1+1

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY