detector.media
18.03.2020 13:08
Оголошено номінантів на кінопремію «Золота дзиґа» 2019 року
Оголошено номінантів на кінопремію «Золота дзиґа» 2019 року
Церемонія нагородження переможців відбудеться 28 квітня в онлайн-форматі через епідемію коронавірусу.

18 березня Українська кіноакадемія оголосила короткий список номінантів четвертої Національної кінопремії «Золота дзиґа». Цьогорічні лідери за кількістю номінацій – «Додому» (11), «Мої думки тихі» (9), «Гуцулка Ксеня» (9), «Вулкан» (8) та «Захар Беркут» (7).

Загалом у короткому списку – 28 фільмів, 19 із яких зняті за підтримки Державного агентства України з питань кіно (10 повнометражних ігрових, 5 документальних, 4 короткометражних).

«Премія глядацьких симпатій»:

Найкращий фільм:

Найкраща режисерська робота:

Найкраща робота художника-постановника:

Найкращий сценарій:

Найкраща операторська робота:

Найкраща музика:

Найкраща пісня:

Найкраща жіноча роль:

Найкраща жіноча роль другого плану:

Найкраща чоловіча роль:

Найкраща чоловіча роль другого плану:

Найкращий документальний фільм:

Найкращий короткометражний анімаційний фільм:

Найкращий короткометражний ігровий фільм:

Найкращий монтаж:

Найкращий грим:

Найкращий звук:

Найкращий дизайн костюмів:

Найкращі візуальні ефекти:

Загалом на участь у «Золотій дзизі» 2019 року було подано 88 повнометражних та короткометражних стрічок. До довгого списку увійшли 85 кіноробіт. У короткому списку – 28 фільмів, 19 із яких зняті за підтримки Державного агентства України з питань кіно (10 повнометражних ігрових, 5 документальних, 4 короткометражних).

Із 5 лютого по 4 березня члени Української кіноакадемії (їх нині 400 осіб) визначали номінантів для короткого списку. 19 березня розпочинається новий етап голосування – за переможців цьогорічної національної кінопремії. Цей етап триватиме до 8 квітня. Переможців «Золотої дзиґи» 2019 року оголосять 28 квітня на церемонії, яка цього року пройде в онлайн-форматі.

«Непроста епідеміологічна ситуація, що склалася у світі, вносить корективи у всі сфери життя. Українською кіноакадемією прийнято рішення змінити формат проведення Національної кінопремії “Золота дзиґа"», – пояснив засновник і генеральний продюсер кінокомпанії Star Media Влад Ряшин.

Цього року кінопремію «Золота дзиґа» вручатимуть у 23 номінаціях. Серед них – дві нові: «Відкриття року» (переможцем може стати будь-яка персоналія, що відзначилася видатними досягненнями чи здобутками за останній рік) і «Найкращі візуальні ефекти» (переможця обиратимуть серед ігрових повнометражних фільмів). Цьогорічну «Золоту дзиґу» за внесок у розвиток українського кіно отримає Ада Роговцева.

Також цього року категорію «Найкращий анімаційний фільм» розділено на «Найкращий повнометражний анімаційний фільм» та «Найкращий короткометражний анімаційний фільм». Розширено перелік категорій фільмів для деяких номінацій: у номінації «Найкраща пісня» можуть бути присутні як повнометражні ігрові, анімаційні та документальні фільми, так і короткометражні ігрові та документальні фільми; у номінаціях «Найкраща операторська робота» та «Найкращий звук» можуть бути представлені також і документальні фільми.

«Цей рік став дуже плідним і багатим на якісне українське кіно, – зазначила виконавча директорка Української кіно академії Анна Мачух. – Чи не найважче було визначити номінантів на одну з двох нових номінацій – “Відкриття року”. Висока конкуренція свідчить про активний розвиток усієї індустрії, завдяки якому в номінаціях ми отримали фільми з власним стилем та естетикою».

Достовірність оприлюднених результатів голосування підтверджує аудиторсько-консалтингова компанія Kreston GCG, що є офіційним аудитором четвертої національної кінопремії.

Нагадаємо, у 2019 році у номінації найкращий фільм перемогла стрічка «Донбас» Сергія Лозниці. Як вручали кінопремію «Золота дзиґа 2019» - читайте тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY