detector.media
27.01.2020 13:30
Мінкульт відмовив низці журналістів в акредитації на обговорення законопроєкту про дезінформацію (ДОПОВНЕНО)
Мінкульт відмовив низці журналістів в акредитації на обговорення законопроєкту про дезінформацію (ДОПОВНЕНО)
Міністерство культури, молоді та спорту повідомило, що в обговоренні законопроєкту про дезінформацію візьмуть участь 50-60 медіаюристів, представників ЗМІ та міжнародних організацій. Загалом відомство отримало близько 200 заявок на участь у заході.

У пресслужбі Міністерства культури молоді та спорту «Детектору медіа» повідомили, що формат заходу та приміщення не дозволяють вмістити велику кількість людей: «Тому декому з тих, хто подали заявку (а їх було близько 200 осіб) відмовили. Стратегічна сесія ефективна, коли у ній беруть участь 50-60 чоловік. Саме стільки учасників братимуть участь у заході. Організатори намагались створити рівномірне представлення різних стейкхолдерів. Очевидно: коли стоїть вибір між представником ООН та, наприклад, ГО "Заборона", то рішення могли прийняти на користь першої організації. До того важливо було розподілити учасників так, щоб були присутні і медіа, і медіаюристи, і міжнародні організації тощо».

Редакторка проєкту «Заборона» Юліана Скібіцька, координатор центру «Дiй-Краматорськ» Андрій Романенко, журналіст ГО «Актуальна правда» Сергій Медяник повідомили в Facebook, що МКМС відмовило їм в акредитації на подію. Андрій Романенко розповів, що на обговорення також не акредитували журналістку та керівницю агентства «Вчасно» Марію Давиденко, головну редакторку міських сайтів CitySites Ганну Мурликіну та головну редакторку газети «Приазовский рабочий» Олену Калайтан.

Фото: Андрій Романенко / Facebook

Нагадаємо, 17 січня 2020 ркоу міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський і його перший заступник Анатолій Максимчук презентували основні положення законопроєкту про дезінформацію. Серед новацій – штрафи за поширення дезінформації та в'язниця за розповсюдження дезінформації з допомогою ботоферм і фінансування розповсюдження дези; створення організації журналістського самоврядування, яка видаватиме посвідчення професійного журналіста; запровадження посади Уповноваженого з питань інформації, який шукатиме дезінформацію.

20 січня на сайті міністерства оприлюднили порівняльну таблицю нового законопроєкту.

Міністерство запрошує медійників та експертів обговорити законопроєкт 28 січня. На розгляд уряду проєкт хочуть внести до 28 лютого, на розгляд парламенту - в березні.


detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY