detector.media
01.12.2019 10:48
Режисер Олег Сенцов отримав документи про почесне громадянство Парижа
Режисер Олег Сенцов отримав документи про почесне громадянство Парижа
Рішення про надання українському режисеру Олегу Сенцову статус почесного громадянина міста ухвалила 24 вересня 2018 року муніципальна рада Парижа.

30 листопада у Парижі режисер та колишній політв'язень Олег Сенцов отримав документи про почесне громадянство. Про це Європарламент повідомив у Twitter, передає «TheБабель».

«Олег Сенцов в Парижі: через рік після приїзду свого адвоката він отримує почесне громадянство міста», - сказано в повідомленні.

Oleg Sentsov à Paris: un an après la venue de son avocat et de sa cousine, il reçoit la citoyenneté d’honneur de la Ville. “Tous les prisonniers ukrainiens n’ont pas été libérés, je continuerai à me battre pour leur libération et j’espère que vous me soutiendrez dans ce combat”. pic.twitter.com/JH2YtQIUX2

— Parlement européen (@PE_FRANCE) 30 листопада 2019 р.

Oleg Sentsov, lauréat du #PrixSakharov pour la liberté de l’esprit, reçoit la citoyenneté d’honneur de la ville de @Paris.
Le réalisateur ukrainien fut emprisonné 5 ans pour avoir manifesté contre l’annexion de la Crimée par la Russie. pic.twitter.com/tUjHLUnnUL

— Parlement européen (@PE_FRANCE) 30 листопада 2019 р.

Сенцов заявив, що буде і далі боротися за звільнення всіх політвʼязнів та висловив надію, що Париж і Франція не залишаться осторонь.

Нагадаємо, у 2018 році Олег Сенцов став лауреатом правозахисної премії Європарламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. Премію за нього отримала двоюрідна сестра, оскільки Сенцов перебував в ув'язненні. У вересні 2019-го президент Європейського парламенту Давид Сассолі заявив про готовність особисто приїхати в Україну та вручити режисеру премію.

Як писав ДМ, з 2014 по 2019 рік Олег Сенцов був політв'язнем та утримувався в Росії. Спецслужби РФ затримали українського режисера в анексованому Криму у травні 2014 року. Його звинуватили в начебто підготовці терактів. У серпні 2015-го російський суд визнав режисера винним в нібито організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. 5 жовтня він написав відкритого листа про припинення голодування з наступного дня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля Олег Сенцов тримав 145 днів.

7 вересня 2019-го між Україною та Росією відбувся обмін «35 на 35», у рамках якого 24 військовополонені моряки та 11 українських політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов та журналіст Роман Сущенко, повернулися на Батьківщину.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY