detector.media
30.11.2019 10:36
Президент «Радіо Свобода» - Зеленському: Активні ЗМІ необхідні для дієздатної демократії
Президент «Радіо Свобода» - Зеленському: Активні ЗМІ необхідні для дієздатної демократії
Джеймі Флай висловив стурбованість з приводу посилення тиску з боку державних органів і політиків на деяких журналістів «Радіо Свобода» в Україні.

Про це Джеймі Флай розповів у Twitter.

Він зазначив, що зустріч відбулась в Офісі президента України, сторони обговорили роботу Української служби «Радіо Свобода», яка цьогоріч відсвяткувала 65-річчя.

Джеймі Флай нагадав Володимиру Зеленському, що проєкти «Радіо Свобода» розповідають про події на Донбасі та в анексованому Росією Криму, а журналісти програми «Схеми» випускають резонансні розслідування, які «забезпечують підзвітність влади суспільству».

«Я розповів про всі ці ініціативи Володимиру Зеленському і висловив стурбованість з приводу посилення тиску з боку державних органів і політиків на деяких наших журналістів в Україні. Я підкреслив, що активні ЗМІ необхідні для дієздатної демократії, і що спроби урядовців або інших політичних діячів нападати на журналістів чи демонізувати їх є неприйнятними, і що "Радіо Свобода" не буде відступати від своєї роботи», – додав президент «Радіо Свобода».

Він також повідомив, що попросив президента України посприяти звільненню з полону бойовиків журналістів, які співпрацювали з «Радіо Свобода», - Станіслава Асєєва та Олега Галазюка, а також у справі засудженого в анексованому Криму Миколи Семени.

Нагадаємо, 31 жовтня чиновник часів президентства Віктора Януковича – Андрій Портнов - виклав персональні дані водія знімальної групи програми «Схеми». Він оприлюднив повні паспортні дані та домашню адресу водія, номери авто. У відповідь «Схеми» заявили про тиск на журналістів з боку Портнова. Журналісти зазначили, що не планують припиняти роботу над темою.

Портнов, своєю чергою, пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби». Президент «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа» Джеймі Флай засудив розголошення персональних даних працівників проєкту «Схеми» та закликав правоохоронців відреагувати на дії Портнова.

Попри це 2 листопада Портнов оприлюднив номери ще трьох автівок, які, за його словами, пов'язані із журналістами «Схем». 4 листопада Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав українську владу та правоохоронців притягнути до відповідальності Портнова.

Також 4 листопада Андрій Портнов сказав, що «став журналістом і ведучим, офіційно оформив документи і приступив до роботи» на телеканалі «112 Україна». Він «дав пару днів» «Радіо Свобода», щоб редакція подала заяву до правоохоронних органів: «Якщо не звернетеся ви, звернуся я. Ми зобов'язані раз і назавжди в публічному юридичному процесі поставити крапку, чи маєте ви право здійснювати незаконні оперативно-технічні заходи».

Того ж дня він повідомив, що має письмове редакційне завдання «інформувати суспільство про протиправну діяльність осіб, які займаються незаконною оперативно-розшуковою діяльністю» й знову оприлюднив персональні дані ще одного водія знімальної групи програми «Схеми». 5 листопада Портнов оприлюднив редакційне завдання

7 листопада поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози з боку Андрія Портнова журналістам «Радіо Свобода». Також 7 листопада Портнов подав до Національної поліції заяву проти видання «Радіо Свобода».

В Офісі Президента України заявили, що взяли до відома аргументи Портнова щодо ситуації із журналістами «Радіо Свобода» та запевнили, що Рада з питань свободи слова та захисту журналістів розгляне цю ситуацію з урахуванням усіх обставин, викладених обома сторонами конфлікту.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY