detector.media
31.10.2019 16:41
Верховна Рада звільнила членів Нацради Герасим’юк, Ільяшенка та Черниша
Верховна Рада звільнила членів Нацради Герасим’юк, Ільяшенка та Черниша
Однак вони продовжать виконувати свої повноваження до призначення нових членів регулятора.

31 жовтня Верховної Ради України проголосувала за звільнення з посад членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольги Герасим’юк, Олександра Ільяшенка та Олега Черниша. За відповідну постанову проголосували 313 депутатів.

Ольга Герасим’юк, Олександр Ільяшенко та Олег Черниш продовжать виконувати свої повноваження до призначення нових членів регулятора.

Ця постанова набирає чинності з моменту прийняття парламентом. У першому варіанті постанови, яка висувалась на голосування, йшлось про те, що вона набуває чинності після призначення нових членів регулятора.

Однак Микола Княжицький («Європейська солідарність») вважає таке формулювання абсурдним. Оскільки, на його думку, будь-який конкурс на обрання нових членів Нацради може бути визнаний незаконним. Адже постанова вступить у дію лише тоді, коли будуть обрані нові члени, тоді як конкурс на нових членів можна розпочати лише тоді, коли вступить у силу постанова про припинення повноважень. Тому депутати внесли зміни до першого тексту постанови.

Незабаром депутати мають оголосити про новий конкурс на посади членів Нацради за квотою парламенту.

Під час розгляду цього питання у парламенті Микола Княжицький («Європейська солідарність») подякував членам Нацради. Натомість Нестор Шуфрич («Опозиційний блок») та Максим Бужанський («Слуга народу») негативно оцінювали дії регулятора.

Нагадаємо, Ольга Герасим’юк, Олександр Ільяшенко та Олег Черниш були призначені членами Нацради Верховною Радою 4 липня 2014 року терміном на п’ять років. Строк їхніх повноважень мав закінчитися 4 липня 2019 року. Однак 2 жовтня 2019 року парламент змінив процедуру ротації членів Нацради. Згідно з нововведеннями, члени Нацради продовжують виконувати свої обов’язки до дня призначення Верховною Радою України їхніх наступників, за винятком випадків дострокового припинення повноважень.

Припинення повноважень члена Нацради відбувається постановою Верховної Ради України.

29 жовтня Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав внесення на розгляд парламенту постанови про припинення повноважень трьох членів Нацради.

Ілюстрація: Скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY