detector.media
22.10.2019 13:10
В ОРДЛО до 15 років ув’язнення засудили українського журналіста Станіслава Асєєва
В ОРДЛО до 15 років ув’язнення засудили українського журналіста Станіслава Асєєва
Українського журналіста Станіслава Асєєва так звана «прокуратура ДНР» засудила до 15 років ув’язнення з позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Про це 22 жовтня повідомляє «Донбас.Реалії» (проєкт «Радіо Свобода» з посиланням на ресурси бойовиків ОРДО.

Незаконні збройні формування ОРДО стверджують, що Станіслава Асєєв засуджений за кількома «статтями» – «організація екстремістської організації», «шпигунство», «підбурювання до шпигунства»​, «публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності», «публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності».

«Підсудному призначено покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 15 років з позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Вирок вступив в законну силу», – йдеться в повідомленнях на сайтах бойовиків.

Як писав ДМ, український журналіста Станіслав Асєєв 1 жовтня відзначив день народження – йому виповнилося 30 років. На пресконференції з нагоди дня народження журналіста Ігоря Козловського ( колишній полонений, вчений-релігієзнавець, член Українського ПЕН, викладач Станіслава Асєєва) розповів, що здоров’я журналіста погіршується – він поступово втрачає зір; також загострюються хвороби, які були в нього з дитинства. Він додав, що станом на зараз точне місце перебування Станіслава Асєєва невідоме.

Президент і генеральний директор некомерційної медіакорпорації «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» Джеймі Флай вважає недостатнім тиск на РФ, оскільки досі в незаконному ув’язнені перебувають журналісти Станіслав Асєєв, Олег Галазюк і Микола Семена.

Президент України Володимир Зеленський, своєю чергою, вважає, що Україна докладає максимум зусиль для звільнення журналіста і блогера Станіслава Асєєва

Нагадаємо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook зламали. 31 липня 2017 року представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження Асєєва.

17 серпня російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом «Радіо Свобода» Станіславом Асєєвим. На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики.

Колишній народний депутат та друг Стаса Асєєва - Єгор Фірсов - вважає, що журналіста під час інтерв'ю змусили зізнаватися у нібито шпигунстві. Віце-спікер Верховної Ради та представниця України на мінських переговорах Ірина Геращенко заявила, що бойовики «вибили» з Асєєва «зізнання в шпигунстві» для інтерв'ю російському телеканалу. Європейська федерація журналістів також погодилася, що «зізнання» було зроблено під примусом. Комітет захисту журналістів засудив трансляцію каналом «Россия 24» інтерв’ю з українським полоненим журналістом та вкотре закликав до його звільнення. З аналогічним закликом виступила організація «Репортери без кордонів».

Головне управління розвідки Міністерства оборони України у відповіді на запит «Детектора медіа» повідомило, що не володіє інформацією про полоненого бойовиками журналіста Станіслава Асєєва (Васіна).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY