detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
06.03.2019 15:18
Нацрада продовжила на рік заборону ретрансляції RTVI в Україні
Нацрада продовжила на рік заборону ретрансляції RTVI в Україні
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення продовжила на ще один рік заборону ретрансляції на території України британського російськомовного телеканалу RTVI, що належить колишньому гендиректору російського державного телеканалу «Звезда» Руслану Соколову.

Відповідне рішення Нацрада ухвалила 6 березня за результатами моніторингу телеканалу.

Півроку тому Нацрада обмежила ретрансляцію RTVI на шість місяців. Причиною такого кроку регулятора стали систематичні порушення українського законодавства в ефірі каналу, а саме – трансляція фільмів з російськими акторами з Переліку осіб, які загрожують національній безпеці, а також передач, у яких Нацрада вбачає розпалювання ворожнечі та виправдання агресії проти України та окупації території України.

Протягом останніх тижнів Нацрада проводила моніторинг ефіру RTVI, щоб з’ясувати, чи привів канал свою діяльність у відповідність до українського законодавства. «Ми зясували, що не привів, – повідомив член Нацради Сергій Костинський. – Порушення українського законодавства тривають. В ефірі й далі виходять фільми з акторами з Переліку осіб. Крім того була передача з Наталею Поклонською, яка незаконно була обрана до Державної думи РФ на виборах в окупованому Криму, яких Україна не визнає. І в тексті її висловлювань ми зафіксували виправдання агресії та окупації».

Члени Нацради одноголосно вирішили продовжити на один рік строк тимчасового припинення ретрансляції RTVI на території України.

Нагадаємо, 6 вересня 2018 року Нацрада тимчасово, на шість місяців, припинила ретрансляцію британського російськомовного телеканалу RTVI в Україні через порушення українського законодавства. За словами членів Нацради, український регулятор неодноразово попереджав правовласника каналу RTVI і його українського дистрибутора – ТОВ «Сонар» - про виявлені порушення та можливе припинення ретрансляції в Україні. Отримував відповіді, що все буде виправлено, але після цього все одно фіксував порушення.

Телеканал RTVI входив до Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України. Засновником і першим власником каналу був опозиційний російський олігарх Володимир Гусинський. У 2012 році канал придбав колишній генеральний директор телеканалу «Звезда» Руслан Соколов. RTVI має ліцензію британського регулятора Ofcom.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY