detector.media
05.03.2019 16:15
НАБУ відкрило ще одне провадження за результатами розслідування «Наших грошей»
НАБУ відкрило ще одне провадження за результатами розслідування «Наших грошей»
Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) зареєструвало ще одне кримінальне провадження – щодо заволодіння коштами держбюджету – за результатами третьої серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проекту Дениса Бігуса «Наші гроші».

Про це повідомляється на сторінці НАБУ у Facebook.

У дописі йдеться, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР за фактом заволодіння коштами держбюджету, вчиненого за попередньою змовою групою осіб в особливо великому розмірі, шляхом зловживання службовим становищем службовими особами з числа керівників державної компанії «Укрспецекспорт», під час здійснення закупівлі деталей та комплектуючих для авіатехніки.

Попередня правова кваліфікація – ч.5 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – ДМ).

«Аби запобігти поширенню недостовірної інформації, зазначаємо: наведені факти та листування між фігурантами оприлюднених трьох частин згаданого розслідування журналістів, які, припускаємо, можуть міститися в матеріалах розслідування військової прокуратури, ГПУ до НАБУ ніколи не передавала.
Натомість НАБУ отримало матеріали, які стосуються інших фактів, що були долучені до розслідування детективів.

Нагадуємо, частина описаних в оборонній сфері подій вже досліджується в межах розслідувань НАБУ», – йдеться в дописі.

Нагадаємо, 25 лютого було оприлюднено дві перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проекту Дениса Бігуса«Наші гроші». Авторка матеріалу – журналістка Леся Іванова. Розслідування - про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор Гладковський.

26 лютого Президент України Петро Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію, викладену в розслідуванні програми «Наші гроші» (проект Дениса Бігуса) про корупцію в оборонному секторі держави, та підтримав відсторонення першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського на час проведення розслідування.

Син Олега Гладковського Ігор Гладковський сказав, що подаватиме на журналістів до суду. У державному концерні «Укроборонпром» заявили, що журналісти «здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних і не вказали джерел її отримання інформації».

За повідомленням РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію. На час розслідування його повноваження першого заступника секретаря РНБО будуть призупинені.

27 лютого Національне антикорупційне бюро України повідомило, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР і розпочали досудове розслідування за частиною викладених журналістами програми «Наші гроші» фактів про корупцію в оборонному секторі держави. 

4 береня Президент України Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Увечері 4 березня в ефір вийшла наступна частина розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)». Ігор Гладковський у відповідь «Нашим грошам» запустив фейсбук-проект «Ваші гроші»

5 березня стало відомо, що Ігор Гладковський подав до суду на керівника програми «Наші гроші» Дениса Бігуса та журналістку-розслідувачку Лесю Іванову.

Ще до виходу розслідування, 22 лютого, Денис Бігус заявляв, що за офісом редакції стежать невідомі особи, він пов’язував це з анонсованим раніше сюжетом журналістки Лесі Іванової про корупцію в оборонній сфері України. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY