detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
22.11.2018 13:27
Криміналізація наклепу малоймовірна – медіаюрист ІМІ
Криміналізація наклепу малоймовірна – медіаюрист ІМІ
Медіаюрист Інституту масової інформації Роман Головенко вважає, що зареєстрований 20 листопада у Раді проект закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за наклеп» №9306 не відповідає теорії інформаційного права та демократичним практикам

Про це він сказав у коментарі «Детектору медіа».

Медіаюрист зауважує, що це не перша спроба криміналізувати наклеп у Кримінальному кодексі 2001 року: «В окремих західних країнах дійсно існує такий склад злочину, але він застосовується зрідка і наразі відмирає з правової практики», – зауважив медіаюрист.

Пан Головенко каже, що законопроект особливий тим, що є спроби запровадити відповідальність лише за наклеп, хоча часто цей склад ішов у Кримінальному кодексі в парі з «образою». Медіаюрист пояснює, що наклеп – це посягання на честь, ділову репутацію, а образа – це, передусім, посягання на гідність.

«У даному законопроекті ці склади фактично схрестили, визначивши наклеп як посягання на честь, репутацію і гідність, що виглядає не дуже грамотного юридично. Власне, з пояснювальної записки виглядає, що поява законопроекту спричинена звинуваченнями щодо певних осіб у причетності до нападу на Катерину Гандзюк й, очевидно тому, законопроект стосується лише наклепу»,– каже Головенко.

Він вважає, що гіпотетичне прийняття такого законопроекту малоймовірне.

«А якщо ж воно відбудеться, то можна прогнозувати, що різного роду наклепи, чорний піар перемістяться в інтернет на зливні бачки, де не можна ідентифікувати ні автора тексту, ні володільця веб-сайту, а тим більше довести, що вони відповідальні за поширення інформації. Тобто саме добросовісним поширювачам інформації буде дещо важче, оскільки багато-хто просто труситиметься над кожним формулюванням або зазнаватиме спроб притягнення до кримінальної відповідальності за оцінки чи поширення достовірної інформації, які трактуватимться як наклеп», – пояснив медіаюрист.

Нагадаємо, 20 листопада у Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за наклеп» №9306. Автори - нардепи від БПП Микола Паламарчук, Артур Палатний та Олег Велікін. Вони пропонують ввести відповідальність за наклеп обмеженням волі на 2 роки, а у випадку, якщо інформація поширюється «шляхом публічного демонстрування у творах, в засобах масової інформації або в мережі інтернет», – до 5 років обмеження волі. Найвища ж міра покарання (позбавлення волі на строк до 3 років) передбачена за обвинувачення у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину. 21 листопада законопроект направлений на розгляд Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

У Коаліції «За вільний Інтернет» вважають, що законопроект слугує виключно засобом тиску на журналістів та просить нардепів відкликати його. Експерт-кримінолог Анна Маляр у коментарі «Детектору медіа» сказала, що ініціатива надепів є погрозою як медіа, так і всім людям, які публічно щось висловлюють.

22 листопада голова фракції партії «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов заявив, що пропозиція нардепів Паламарчука, Палатного та Велікіна щодо кримінальної відповідальності за наклеп є їх особистою ініціативою і не є позицією фракції.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY