detector.media
01.02.2018 10:55
У січні зафіксовано 11 випадків порушень свободи слова – дослідження ІМІ
У січні зафіксовано 11 випадків порушень свободи слова – дослідження ІМІ
У січні в Україні основними порушеннями прав журналістів стали випадки перешкоджання, політичного тиску та обмеження доступу до публічної інформації – по 3 випадки відповідно

Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Загалом ІМІ зафіксував у січні 11 випадків порушень свободи слова. Ці порушення сталися у п’яти регіонах країни. Зокрема, лідером порушень цього місяця став Київ (7 випадків).

Порушували право журналістів на професію приватні особи, депутат, посадовці, поліція та органи державної влади.

Крім того, у січні експерти ІМІ зафіксували по одному випадку погроз та економічного тиску. Ці випадки зафіксовані у Києві та на Хмельниччині.

Перешкоджали журналістам у Києві, Львові та Вінниці. Зокрема, у Києві 5 січня біля Києво-Печерської лаври фотокореспонденту «Радіо Свобода» Сергію Нужненку завадили зняти акцію #принеси_ляльку. Чоловік, що разом зі священиком вийшов із лаври, заважав роботі фотокора, вимагаючи прибрати камеру.

У Вінниці 28 січня учасники мітингу перешкоджали головному редактору місцевого інтернет-видання «Вежа» Андрію Качору вести відеозйомку акції протесту. Зокрема, неодноразово намагалися перешкодити знімати, вибиваючи з рук камеру.

Політичний тиск стосувався, зокрема, журналістів програми «Схеми» та миколаївських журналістів.

Так, миколаївські журналісти Тетяна Локацька та Андрій Лохматов заявили про тиск з боку голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Савченка на місцеві медіа та журналістів, що пишуть про нього критичні матеріали. Останній такий випадок стався з паном Лохматовим, чий випуск програми на замовлення видання «НікВесті» не вийшов на сайті видання. Сюжет стосувався того, як незаконно керівництво Миколаївської ОДА виконує ремонтні роботи в миколаївському аеропорту. А після опублікування сюжету у себе на сторіці Лохматов отримав запрошення від голови ОДА через своїх підлеглих до нього в кабінет.

Журналісти «Схем» заявили про тиск після публікації результатів розслідування «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента», в якій розповіли про таємну поїздку Петра Порошенка у відпустку на Мальдіви. Зокрема, журналісти заявили, що на них накинулися з критикою прихильники президента. Вони поставили під сумнів предмет і професійність розслідування. Окрім того, журналісти зіткнулися з численними спробами зламу їхніх електронних пошт й акаунтів у соціальних мережах і месенджерах.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 3 випадки перешкоджання, 3 – доступу до інформації та 1 випадок погроз.

*Станом на зараз ще один випадок, пов’язаний з газетою «Чигиринські вісті», знаходиться на розгляді експертів ІМІ.

«У зв’язку з тим, що не дивлячись на наявність формальних ознак статуту журналіста у постраждалої особи, у експертів ІМІ виникли сумніви, що дане порушення стосується здійснення журналістської діяльності», – повідомляє ІМІ.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ у рубриці “Барометр свободи слова”.

Нагадаємо, у 2017 році на неокупованій території України Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував 276 випадки порушень свободи слова, що незначно більше, ніж минулого року. Такими є дані щорічного дослідження ІМІ «Барометр свободи слова».

Фото: "Справжня варта"

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY