detector.media
12.12.2017 17:09
Під Меморандумом за зниження судового збору у справах про доступ уже 120 підписів
Під Меморандумом за зниження судового збору у справах про доступ уже 120 підписів
Меморандум, метою якого є проведення спільної адвокаційної кампанії за зниження судового збору у справах про доступ до публічної інформації, підписали вже 120 активістів та журналістів. Збір підписів триває.

Про це повідомляє ІМІ.

Зараз судовий збір для фізичних осіб складає 640 грн, а для юридичних осіб – 1600 грн. Збільшення розміру судового збору стало суттєвим бар’єром для громадських активістів та журналістів, які намагаються відстояти своє право на публічну інформацію в суді. Ще більше ускладнила це завдання висока вартість відкриття виконавчого примусового провадження у справах про доступ, де боржником/розпорядником є юридична особа (6 400 грн).

На думку підписантів Меморандуму, такі високі фінансові бар’єри фактично блокують можливість для багатьох журналістів та громадських активістів відстоювати право на доступ до публічної інформації в суді.

20 лютого 2017 року Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні підписали Меморандум про створення коаліції “За зменшення фінансових бар’єрів у справах по доступу до публічної інформації”.

Як повідомляв «Детектор Медіа», станом на 11 липня під Меморандумом за зменшення фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації поставили підписи ще 17 журналістів, фрілансерів та громадських активістів.

Станом на 7 серпня до підписання Меморандуму за зменшення фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації долучилися 77 громадських активістів та журналістів.

Нагадаємо, збір підписів під Меморандумом за зменшення фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації триває.

Долучити свій підпис до Меморандуму можна тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY