detector.media
03.05.2017 16:10
Семена переконаний, що міжнародна підтримка допоможе йому в суді
Семена переконаний, що міжнародна підтримка допоможе йому в суді
Кримський журналіст Микола Семена, проти якого порушено кримінальну справу, відчуває підтримку з боку колег та світової спільноти, і сподівається, що це допоможе йому в суді

Про це повідомляє «Крим.Реалії».

«Думку щодо судового процесу вже висловили міжнародна організація журналістів, європейська асоціація журналістів, відділ преси ОБСЄ. На підтримку мене і Сущенка виступив Верховний суд України, Міністерство закордонних справ України... Вивчили справу і заявили, що така публікація цілком правомірною є і ніяк не злочином. 27 міжнародних правозахисних організацій, які виступили із заявою з цього приводу. Я думаю, що ці документи суд врахує при розгляді цієї справи. І в тому або іншому вигляді норми міжнародного права мають превалювати», – сказав Микола Семена.

Кримський журналіст додав, що «відчуває велику підтримку», хоча і є труднощі з отриманням листів через особливості роботи кримської пошти.

«І міжнародний ПЕН-клуб, американський і український ПЕН-клуби відсилали листи на мою адресу, але вони так і не дійшли. З іншого боку, в інтернеті я відчуваю велику підтримку правозахисників, своїх колег, Спілки журналістів України та інших творчих організацій, які знайомі з цією справою. Вони надають мені підтримку і висловлюють точку зору про те, що це цілком правомірна публікація, яка не є ніяким злочином», – зазначив він.

Нагадаємо, сьогодні, 3 травня, у Криму перенесли суд у кримінальній справі стосовно кримського журналіста Миколи Семени через неявку свідків. Суд постановив забезпечити примусовий привід обох свідків на 14.00 10 травня.

У квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу протии позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.  18 квітня відбулося чергове засідання у кримінальній справі Семени. На допит з'явився лише один свідок – Юлія Кожем'якіна, яка розповіла, що була понятою під час огляду сторінки інтернет-видання з матеріалом Миколи Семени. При цьому свідок не змогла відповісти на запитання адвокатів щодо обставин цього огляду публікації.

3 травня відзначається Всесвітній день свободи преси. НСЖУ  у цей день закликав колег добиватися волі для журналістів Семени і Сущенка. Міністерство інформаційної політики України у цей день також закликає суспільство звернути увагу на справи кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка та журналіста «Радіо Свободи» Миколи Семени.

Міністерство закордонних справ України (МЗС) вимагає від Росії припинити переслідування журналістів в окупованому Криму.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY