detector.media
30.10.2016 13:05
Розчарування щодо Савченко не повинно впливати на зусилля щодо звільнення інших українців в Росії - Фейгін
Розчарування щодо Савченко не повинно впливати на зусилля щодо звільнення інших українців в Росії - Фейгін
Російський адвокат та правозахисник Марк Фейгін вважає, що візит народного депутата Надії Савченко до Москви на апеляційний суд у справі українських політв’язнів Миколи Карпюка і Станіслава Клиха створив додаткові проблеми у справі захисту ув'язненого українського журналіста Романа Сущенка.

Про це він заявив в ефірі  телеканалу «Еспресо».

Марк Фейгін заявив, що рішення пропустити Надію Савченко через кордон РФ приймалося у ФСБ Росії.

«Ви знаєте, я не займався і не мав ніякого відношення до її приїзду, тому говорити про це зі стовідсотковою вірогідністю не можу. Єдине, що мені передав консул Брескаленко, який зустрічався з нею в день її прильоту: вона проїхала за звичайним українським закордонним паспортом, не за дипломатичним, розумієте. Її пропустили за звичайним паспортом, що свідчить про те, що вона перебувала в повній владі співробітників ФСБ, які її пропускали - у нас на кордоні прикордонним контролем займаються співробітники ФСБ», - сказав адвокат.

Він також підкреслив, що візит Надії Савченко не допоміг звільненню українських політв’язнів.

«До чого ми прийшли сьогодні. Авторитет Савченко, в силу суперечливого ставлення до неї, знижений. Мені, як адвокату Сущенка, кидають закиди, що ти нам звільнив Савченко, ми не будемо підтримувати тебе в твоїх зусиллях по звільненню Сущенка, тому що раптом це буде друга Савченко. Ось такі звинувачення. А адвокат, навіть політичний, як я, зайнятий, в першу чергу, порятунком людини. Я вважаю - правильно я рятував Савченко, так само як і правильно рятував і рятую інших політв'язнів, так само, як і Романа Сущенка», - сказав Марк Фейгін.

Він також наголосив, що звільненням Олега Сенцова так інших українських політв’язнів не може залежати від розчарування у суспільстві щодо звільнення Надії Савченко.

«…українці витратили дуже багато сил на звільнення Савченко, і це розчарування дуже сильно впливає на те, що якась їх частина більше не хоче займатися ні Сенцовим, ні Карпюком, ні Клихом. А що стосується справи Карпюка і Клиха, - ну, добре, це один день, але зараз-то їх відправлять далі Якутська, туди, де сидить Сенцов.

А туди доїдуть Надя, адвокати, або правозахисники !? А що вони далі робитимуть !? Який їхній план !? Я цього плану, чесно кажучи, не побачив. Я і по Сенцову маю зауваження на адресу захисту, в тому сенсі, що Якутськом це все не закінчиться. Не можна просто так прокричати і залишити людину. До нього ніхто не їздить. У нього нікого немає. Якутськ - це дійсно далеко, і туди треба їхати і адвокатам, і правозахисникам, і журналістам. Але ніхто не поїде, адже для цього немає інформприводу. І з цієї точки зору це дуже сумна обставина», - заявив Марк Фейгін.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». 

Пан Фейгін звертатиметься зі скаргою до Європейського суду. Адвокат вважає, що повернути журналіста до України можна лише завдяки обміну, і це питання треба порушувати в Мінську, на трьохсторонній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України, яка має відбутися 9 листопада.

Роман Сущенко розраховує на підтримку колег-журналістів.

27 жовтня, Московський суд відхилив апеляцію на арешт журналіста Романа Сущенка та залишив його за гратами.

Як повідомляв Марк Фейгін, засідання проводилося у закритому режимі, оскільки ФСБ вбачає у справі державну таємницю. Захист намагався змінити запобіжний захід з тримання під вартою в СІЗО на інший, наприклад, домашній арешт.

Більше за темою читайте тут.

На фото - Марк Фейгін

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY