detector.media
25.08.2016 17:47
До річниці винесення російським судом вироків Сенцову і Кольченку в Києві відбудеться акція
До річниці винесення російським судом вироків Сенцову і Кольченку в Києві відбудеться акція
25 серпня на акції в Києві на підтримку політв'язнів кримчан Олега Сенцова й Олександра Кольченка буде оголошено обвинувальний висновок причетним до вироку кримчанам.

Про це в ранковому ефірі «Радіо Крим.Реалії» сказав координатор проекту «Без кордонів» Максим Буткевич.

«Поштова площа в Києві на Подолі, о 19 годині вечора, оскільки 25 серпня минулого року було винесено абсурдний вирок Олегу Сенцову й Олександру Кольченку. Щоб не повторювати російське правосуддя, у нас не буде вироку, але буде обвинувальний висновок на адресу тих, хто цей вирок виніс. Починаючи від недопуску до правосуддя й закінчуючи створенням терористичної організації й розв'язуванням агресивної війни. Це те, в чому винні люди, які засудили наших хлопців на 10 і 20 років суворого режиму. Рано чи пізно, ми віримо в це, подібний висновок буде офіційно винесено в Гаазі чи де-небудь ще. Ми намагаємось у деякому роді передбачити події, можливо, анонсувати це», – розповів Максим Буткевич.

Він також заявляє, що ув’язнені в Росії кримчани Олег Сенцов і Олександр Кольченко не скаржаться на умови утримання і просять писати їм листи.

«Буквально кілька днів тому я отримав листа від Саші Кольченка. Він пояснює, що він робить, як йому живеться. Він пише, що фізичного насильства до нього не застосовують, проживання і харчування таке, яке можна очікувати від зони в Росії, в тих умовах, в яких він живе. Він дуже багато читає, він залишився собі вірним в цьому, він мені навів список – близько 15 книг, які він прочитав за останній час. Починаючи від Сервантеса і «Кобзаря» і закінчуючи книгами з соціальної психології з тієї бібліотеки, яка є в зоні, де він перебуває. Звичайно ж, психологічно і фізично це дуже непрості умови», – заявив Максим Буткевич.

«Олег теж, наскільки я знаю, намагається триматися молодцем, і там все добре, але це зона. Причому, нагадаю, це зона суворого режиму. У Саші Кольченка 10 років, у Олега – 20», – додав правозахисник.

Максим Буткевич закликав усіх українців писати кримським в’язням, заявивши, що листи для ув’язнених Олега Сенцова і Олександра Кольченка – єдине джерело інформації про те, що відбувається в навколишньому світі.

Нещодавно засуджений в Росії до 20 років тюрми за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі український кінорежисер Олег Сенцов заявив, що не вважає себе особливим в'язнем і хоче бути у «загальному списку» українських бранців кремлівської влади.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заяляє, Росія і Україна продовжують переговори щодо обміну різних кандидатур. Він висловив сподівання, що «спільна робота» ведеться також із повернення в Україну засудженого у Росії Олега Сенцова. За його словами, остаточні рішення з російського боку буде приймати Володимир Путін. Дмитро Пєсков також визнав, що контакти із російською стороною підтримує Віктор Медвечук.

Раніше у Росії заявляли, що остаточне рішення щодо долі Олега Сенцова та інших засуджених прийматимуть федеральні суди РФ.

МЗС України повідомило у відповідь на запит «Детектора медіа», що у РФ не допускають українських консулів до засуджених за сфабрикованими звинуваченнями українських громадян Олега Сенцова і Олександра Кольченка через начебто їх належність до громадянства Росії.

На фото - Олег Сенцов

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY