detector.media
12.05.2016 14:40
«Радіо Свобода» заявляє, що блокування у Росії і Криму видання «Крим.Реалії» є актом агресії
«Радіо Свобода» заявляє, що блокування у Росії і Криму видання «Крим.Реалії» є актом агресії
Керівництво корпорації «Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода» (RFE/RL) засуджує блокування у Росії та в окупованому нею Криму доступу до сайту «Крим.Реалії» (проект української редакції «Радіо Свобода»).

Про це йдеться у новині «Крим.Реалії».

«Це акт агресії, використаний під обурливим приводом екстремізму задля запровадження цензури проти Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і унеможливлення доступу аудиторії у Росії і Криму до отримання правди про анексію», – заявив віце-президент «Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода» Ненад Пеїч.

«Ми засуджуємо це як посягання на роботу Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і право громадян на отримання вільного доступу до інформації», – наголосив пан Пеїч.

Нагадаємо, з 11 травня на території Росії і окупованого нею Криму частково блокується доступ до інтернет-видання «Крим.Реалії», яке є проектом української редакції «Радіо Свобода». Підконтрольна Росії прокурор Криму Наталія Поклонська заявила, що готує матеріали для повного блокування сайту.

19 квітня в окупованому Криму пройшли обшуки у чотирьох кримських журналістів Миколи Семени, Леньяри Абібулаєвої, Руслани Люманової та Заїра Акадирова. Російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.  

Офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що кримський журналіст Микола Семена, співпрацюючи з виданням «Крим.Реалії» (проект «Радіо Свобода»), повинен був отримати акредитацію при МЗС РФ.

Водночас так званий «голова Держради» окупованого Росією Криму Володимир Константинов заявив, що вважає ворогами республіки журналістів інтернет-видання «Крим. Реалії».

За словами Миколи Семени, йому оголосили підозру через те, що він нібито написав статтю «Блокада - необхідний перший крок до звільнення Криму» у вересні 2015 року. Стаття була розміщена на сайті «Крим.Реалії» – проекту «Радіо Свобода». Автор матеріалу в рубриці «Думка» – кримський політолог Валентин Гончар.

Так звана «прокурор»  окупованого півострова Наталія Поклонська заявила 19 квітня про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Пізніше стало відомо, що мова йде про Миколу Семену. Вона також заявила, що її відомство готує  матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович  заявила, що  занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму.

Водночас корпорація  «Радіо Вільна Європа» – «Радіо Свобода» заявила, що у зв’язку з новими діями фактичної російської влади в окупованому Криму проти журналістів, серед яких є кореспонденти «Радіо Свобода», не припинить професійно висвітлювати події для людей, які цього потребують, і не припинить захищати своїх колег.

Прокуратура Автономної Республіки Крим при Генпрокуратурі України відкрила кримінальні провадження у зв'язку обшуками у кримських журналістів, які були проведені російськими силовиками в окупованому Криму 18-19 квітня, а також у зв'язку з обшуками та арештами кримських татар на півострові у «справі «Хізб ут-Тахрір».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY