detector.media
28.01.2015 19:42
Томенко вступився за «Інтер» і назвав законопроекти «Народного фронту» замовленням
Томенко вступився за «Інтер» і назвав законопроекти «Народного фронту» замовленням

Радник Президента України, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко 27 січня в ефірі програми «Подробности» на телеканалі «Інтер» вступився за «Інтер» і виступив із критикою законодавчих ініціатив «Народного фронту», зокрема щодо заборони участі резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій, які він назвав замовленням.

 

Він вбачає в ситуації довкола «Інтера» «спробу вирішити війну у вузькопартійних чи вузькокорпоративних інтересах», а також «спробу тих людей які представляють уряд (це все люди з однієї фракції, проурядової) натиснути на власників (медіа. - ТК)».

 

На його думку, останні законопроекти представників «Народного фронту» «дуже безграмотно написані, вони не дають абсолютно ніякої розв'язки, як усе це зробити, бо є двозначне тлумачення».

 

«До речі, мова йде не тільки про ваш канал («Інтер». - ТК), - звернувся Микола Томенко до ведучої «Подробностей. - Мова йде про більшість каналів. Тому ще є широка норма - будь який канал, де в українській юридичний особі є іноземні засновники, які зареєстровані в офшорних компаніях і мають більше ніж 10 відсотків акцій - вони фактично незаконні. Мова йде про абсолютну більшість загальнонаціональних каналів. Виникає питання: а десять років назад ви ж не знали що такі правила гри будуть, і ви взяли американських інвесторів, росіян і так далі».

 

Він також критично поставився до законопроекту, який дозволить Національній раді з питань телебачення і радіомовлення тимчасово призупиняти ліцензії: «Це маразм». На його думку, такі питання можуть вирішуватися виключно в суді.

 

«Є претензії в мене до всіх каналів, і до вас у тому числі, але я не вважаю, що це є підставою забрати ліцензію, щоб"Інтер" перестав виходити в ефір. Треба діяти в інший спосіб. Треба працювати з каналами, щоби зміст ставав більш якісним, а не придумувати, як закривати...», - заявив Микола Томенко.

 

«Тому я думаю, що те, що сьогодні (27 січня. - ТК) навіть не включили до порядку денного (Верховної Ради ці законопроекти. - ТК) - всі зрозуміли, що це замовлення. Якщо ви хочете навести порядок - треба сідати з медіаекспертами і фахівцями і думати, як покращити медіапростір. Моя розв'язка історії з серіалами полягає в тому, що треба 1% часу боротися з російськими серіалами, а 99% часу творити українське. Для цього уряд повинен створити пільги для кіновиробництва», - додав депутат.

 

Він заявив, що не допустить вимкнення «Інтера»: «Війну можна виграти, коли кожен займається своєю справою. Я від уряду слів "економіка", "освіта" і "наука" не чую кілька місяців. Ви ж не відповідальні за зовнішню політику, не відповідальні за оборону і не відповідальні навіть за ліцензії каналу "Інтер". Я вважаю що кожен повинен займатися своєю справою. І думаю, що ми не допустимо ситуацію, коли кілька чиновників будуть виключати канал».

 

Нагадаємо, що 15 січня народні депутати Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович зареєстрували законопроект № 1768 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)», яким пропонують заборонити участь резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій.

 

26 січня журналісти НІС поширили відкритий лист, у якому розцінили внесення цього законопроекту як тиск на канал. При цьому вони приписали авторство документу Вікторії Сюмар. Пані Сюмар у відповідь заявила, що захист інформаційного простору України не є тиском на «Інтер».

 

Однак 27 січня цей законопроект так і не було включено до порядку денного Верховної Ради. Народний депутат з фракції «Блоку Петра Порошенка» Вадим Денисенко заявив, що цьому завадило лобі телеканалу «Інтер» у коаліції.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY