detector.media
28.01.2015 13:40
Лобі «Інтера» завадило розгляду законопроекту про заборону інвестицій держави-агресора в мовників – Денисенко
Лобі «Інтера» завадило розгляду законопроекту про заборону інвестицій держави-агресора в мовників – Денисенко

Лобі телеканалу «Інтер» у коаліції завадило включити в порядок денний позачергового засідання Верховної Ради 27 січня законопроект про заборону російському капіталу фінансувати українські ЗМІ. Про таке в ефірі 5-го каналу 27 січня заявив народний депутат з фракції «Блоку Петра Порошенка» Вадим Денисенко.

 

«Це величезна проблема, що лобі каналу "Інтер", у тому числі в коаліції, не захотіло включати цей законопроект (у порядок денний Верховної Ради - ред.). Такі люди є і ми це прекрасно знаємо», - заявив він.

 

Йдеться про законопроект № 1768 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)» авторства Андрія Левуса, Сергія Висоцького і Миколи Величковича, які пропонують заборонити участь резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій.

 

Раніше народний депутат від «Народного фронту» Вікторія Сюмар у коментарі «Детектор медіа» повідомила, що цей законопроект не був внесений до порядку денного 27 січня через позицію «Блоку Петра Порошенка». «Це позиція, зокрема, найбільшої фракції парламенту - «Блоку Петра Порошенка». «Народний фронт» був готовий голосувати сьогодні за включення до порядку денного цього законопроекту в першому читанні. Але немає згоди партнерів», - пояснила Вікторія Сюмар.

 

Комітет свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні 27 січня підтримав цей законопроект і рекомендував Верховній Раді включити його до порядку денного пленарного засідання та прийняти в першому читанні за основу.

 

Проте 27 січня Верховна Рада не розглянула цього та ще двох медійних законопроектів, спрямованих на захист національного інформаційного простору, і не внесла їх до порядку денного позачергового пленарного засідання через процедурні моменти. За домовленістю учасників коаліції, законопроекти будуть внесені до порядку денного вже другої сесії Верховної Ради - 3 лютого.

 

На думку пані Сюмар, розгляд законопроектів щодо захисту інформпростору стане тестом на визначення російської п'ятої колони в українському парламенті.

 

26 січня, напередодні запланованого розгляду законопроекту № 1768, журналісти ТОВ «Національні інформаційні системи» (НІС), що виробляє новинні й аналітичні програми для телеканалу «Інтер», поширили відкритий лист, у якому розцінили внесення законопроекту як тиск на канал. При цьому вони приписали авторство документу Вікторії Сюмар. Пані Сюмар у відповідь заявила, що захист інформаційного простору України не є тиском на «Інтер».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY