detector.media
12.01.2015 12:06
Порошенко зустрівся з французом українського походження, який запустив у мережі вислів «Я – Шарлі»
Порошенко зустрівся з французом українського походження, який запустив у мережі вислів «Я – Шарлі»

Вчора, 11 січня, Президент України Петро Порошенко зустрівся із автором хештегу і графіки #Je suis Charlie («Я - Шарлі»), який став логотипом акції пам'яті співробітників паризького сатиричного тижневика Charlie Hebdo, які загинули під час нападу ісламістів 7 січня. Про це повідомив прес-секретар глави держави Святослав Цеголко у своєму Twitter.

 

«Пізно увечері у Парижі президент зустрівся з автором #JeSuisCharlie Особливо приємно, що він українського походження», - написав пан Цеголко.

 

«Укрінформ» нагадує, що вираз Je suis Charlie придумав француз українського походження Жоакім Ронцин (Joachim Roncin). Він одним з перших розмістив у Twitter хештег і графіку Je suis Charlie. Це гасло було передруковане 3,4 млн разів. За кілька днів хештег 39-річного Жоакіма Ронцина став найпопулярнішим в історії Twitter.

 

Розповідаючи історію створення логотипу акції підтримки, Жоакім Ронцин зазначив, що він є французом українського походження і працює художнім редактором тижневика, що пише про стиль та моду, виходить накладом 450 тисяч примірників і не має нічого спільного з Charlie Hebdo.

 

Він додав що за перші п'ять годин «ультракоротке повідомлення» з 15-ти символів знайшло підтримку 500 користувачів, а далі почалася ланцюгова реакція. Автор вразу запевнив, що придумуючи його, ні на що не розраховував.  Таку популярність йому допомогли створити соціальні мережі.

 

Як писала «Детектор медіа», 7 січня у центрі Парижа терористи з Аль-Каїди увірвалися до редакції сатиричного журналу Charlie Hebdo. Напад стався за день після того, як журналісти опублікували в Twitter журналу карикатуру на лідера радикального угруповання «Ісламська держава» Абу Бакра аль-Багдаді, що супроводжується підписом «З найкращими побажаннями, до речі». Терористи розстріляли 12 людей, двоє з яких - поліцейські. Ще 11 отримали поранення.

 

Серед загиблих у Charlie Hebdo - відомі французькі карикатуристи: Жан Кабю, відомий карикатурист, мультиплікатор і актор коміксів, ветеран карикатуристики Жорж Волинські і Бернар Вельяк, відомий під псевдонімом Тінью.

 

Інцидент у редакції спричинив теракти у Франції. Зокрема, 8 січня двоє представників Аль Аль-Каїди захопили заруників у крамниці кошерних продуктів та вимагали звільнити двох нападників на Charlie Hebdo, яких на той час заблокувала поліція. Під час операції поліції трьох із цих терористів було вбито.

 

11 січня у Парижі відбувся Марш єдності, який транслював Перший національний.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY