detector.media
18.12.2014 18:55
Слідчий в Умані вимагає від ICTV довідку, що оператор телеканалу є журналістом
Слідчий в Умані вимагає від ICTV довідку, що оператор телеканалу є журналістом

Слідче відділення Уманського МВ УМВС України у Черкаській області, яке проводить досудове розслідування по кримінальному провадженню внесеному статтею ст.171 КК України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», просить телеканал ICTV надати довідку про те, що їх оператор є журналістом. Про це «Детектор медіа» розповіла випусковий редактор програми «Надзвичайні новини» каналу ICTV Катерина Трушик.

 

Редактор розповіла, що 27 листопада в місті Умані (Черкаська область) на оператора каналу ICTV Юрія Лисого під час виконання ним професійних обовзяків було скоєно напад.

 

«У нас специфічна програма. Інколи оператор виїжджає на зйомку без журналіста. Журналіст уже потім готує текст. Тієї ночі наш оператор виїхав зняти нічну дорожньо-транспортну пригоду. Порушник - п'яний водій, кинувся на камеру, відбив з неї накамерне світло і добряче штовхнув оператора. Оператор звернувся в міліцію, вони відкрили провадження», - розповіла редактор.

 

Сюжет каналу про ДТП можна переглянути тут.

 

Пані Трушик повідомила, що згодом уманська міліція звернулася до каналу з вимогою надати інформацію про посадові обов'язки оператора. «Ми надали підтвердження, що Юрій Лисий є штатним працівником програми «Надзвичайні новини», а потім отримали оцей незрозумілий лист, на який я навіть не знаю, як відповісти», - зазначила вона.

 

У листі від міліції зазначається, що «згідно вимог Кримінального кодексу України основним і безпосереднім об'єктом зазначеного злочину є встановлений порядок здійснення законної професійної діяльності журналістів та потерпілим від злочину є професійний журналіст».

 

«В зв'язку з викладеним, прошу Вас надати довідку про те, чи є оператор відеозапису Лисий Юрій Іванович журналістом», - звертається до каналу слідчий у цій справі, майор міліції М.О.Ващенок.

 

 

Катерина Трушик також повідомила, що подібні інциденти регулярно трапляються із журналістами програми. Редація виграла суд у схожій справі у Запоріжжі (подію висвітлював оператор і журналіст), мав місце також інцидент перешкоджання роботі оператора у Житомирі.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 10 жовтня під час пікету біля Адміністрації Президента України на вулиці Банковій у Києві невідомі в камуфляжі розбили камеру знімальній групі програми «Надзвичайні новини» каналу ICTV - міліція їх не захищала. 

 

Нагадаємо,  Апеляційний суд Київської області у справі щодо нападу представника забудовника на знімальну групу каналу СТБ в Ірпені у червні 2013 року вимагає доказів, що телеканал - це ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY