Оксана Білозір про ротації на радіо, чотири медалі «За відвагу» та сильних-слабких жінок

Оксана Білозір про ротації на радіо, чотири медалі «За відвагу» та сильних-слабких жінок

Блогер та радіоведучий Слава Дьомін взяв інтерв'ю у співачки в межах проєкту «Слава+».
Оксана Білозір про ротації на радіо, чотири медалі «За відвагу» та сильних-слабких жінок
Оксана Білозір про ротації на радіо, чотири медалі «За відвагу» та сильних-слабких жінок
1 Лют 2024
1
1588

Дьомін перекручував цитати, ставив дивні запитання і робив висновки, наче щойно пройшов інстаграмні курси з психології, а Оксана Білозір розповідала про роботу на ідеї української держави, ротації на радіо (точніше їх відсутність) та поїздки в Афганістан при радянській владі.

«Ви говорили про те, що ви — учасниця бойових дій в Афганістані. Що це означає?» — запитав Слава Дьомін.

«Ну під час радянської влади я була в Афганістані. Була двічі. Ну загалом десь біля пів року, якщо докупи це все скласти. І ми там проходили дуже важкі, жорстокі випробування. Війна є війна. Були там, де взривається; там, де підбивають; там, де небезпечно; там, де снаряди над твоєю головою. Але це чужа країна», — відповіла Білозір.

Слава уточнив, чи пані Оксана виконувала роль військової. «Ні, я їздила як артистка. Ми працювали для наших бійців і, скажімо, якщо там бійці могли бути в Афганістані два роки або три роки в Газні, наприклад, в одній провінції, то ми як артисти їздили по всьому Афганістану. Ми їздили і БТРами, і літали вертольотами. Це все було небезпечно тоді», — поділилася артистка.

А на питання, чи був момент, який загрожував життю, відповіла: «Та звичайно що був. І обстрілювали нас, і автобус підривали. Я маю чотири медалі "За відвагу"». Слава Дьомін каже «угу-угу» і більше нічого. Але чи не варто було би запитати про те, як зараз співачка сприймає цей досвід? І чи не проводить якісь паралелі із сучасністю?

Адже останніми роками українці переосмислюють війну в Афганістані (українців, які брали участь у цій війні, було понад 160 000 осіб). Радянські війська робили в Афганістані те саме, що російські роблять з 2014 року на території України. В'ячеслав Кіпрієнко, афганець та нині бард, у 2017 році говорив: «Ми там [у Афганістані] були на чужій зелі, були там окупантами, іншого слова я не можу підібрати».

«Все своє життя я працювала виключно на ідеї української національної держави. Може, раніше так не можна було сформулювати, але за весь час своєї діяльності я не заспівала, працюючи в ідеологічній структурі Радянського Союзу у державній філармонії, (мені якось так вдалося) жодної пісні російською мовою», — каже Білозір.

Пізніше, відповідаючи на запитання про те, хто вставляє палки в колеса у творчості, Оксана Білозір знову згадує про патріотизм, щоб пояснити, чому її не крутили на радіо й телебаченні. «На FM-станціях мене ніхто не ставив у ротацію. Для того, щоб дійти до мого глядача — до українського глядача, тому що я для нього працюю, — я їздила від села до села, від міста до міста роки. 10, 20, 30, на сьогоднішній день 43 роки. Мій глядач — я до нього йшла своїми ногами. Ніхто мені не створював можливості. Ніхто мені не знімав кліпів. Ніхто мене не показував ніде ні по “Інтеру”, ні по “1+1”, топові канали — вони мене навпаки... Я входила в той плейліст, який був заборонений для показу. (...) за мою позицію українську, україноцентричну позицію. Мені дуже часто говорили: “Оксано, давай заспівай російською мовою ще якусь пісню, ти ж заробиш дуже багато грошей”», — сказала пані Оксана.

У 90-х роках на радіо «Радіоточка» транслювали Лілію Сандулесу з Іво Бобулом, Юрка Юрченка, Ірину Білик, Олександра Пономарьова та Наталію Могилевську. А на радіо «Промінь» можна було почути і Тараса Петриненка, і Руслану, і «ТНМК», і «Скрябіна». Тобто ставили різноманітну українську музику. Чому в Оксани Білозір не склалося з радіо — неясно. Можливо, вона говорила про радіо у 2010-х роках — часові проміжки співачка не окреслювала, про них можна тільки здогадуватися.

Далі вона розповідає, що двічі об'їздила з гастролями весь Радянський Союз з ансамблем «Ватра», «мала дуже топові знайомства з впливовими людьми, починаючи від Москви, закінчуючи Західним Сибіром», об'їздила чи не весь світ, бо там були українці. У Слави Дьоміна ввімкнувся психолог, і він вирішив запитати: «Скільки разів у вас була зневіра і бажання закінчити цю музичну кар'єру, якщо немає, знаєте, от... коли ти б'єшся головою в якісь двері, тебе туди не пускають?».

«А звідки ти взяв, що в мене таке могло виникнути?» — відповідає йому Білозір. Слава каже, що багатьох це ламає. На це співачка йому говорить: «Ні, в мене такого ніколи не було, ніколи. Я так люблю свою професію, що завжди знайду можливість, де мені знайти глядача і поспівати, і заробити».

В інтерв'ю Дьомін раз у раз робив висновки, з якими Оксана Білозір не погоджувалася. Ставлячи питання про її колишнього чоловіка, Ігоря Білозіра, та його проблеми з алкоголем, Слава сказав: «П'ють слабкі люди». Хоча співачка розповіла, що Ігоря споювала «система». У контексті цього ж питання Дьомін цікавиться, чи давала артистка шанс Ігорю після розлучення. Пані Оксана відповідає: «Ну так виходило, що він не хотів зі мною спілкуватися. Ну якось так чоловіки зі мною не хочуть спілкуватися, від яких я йду». Вона ж готова і співпрацювати, і допомагати, і спілкуватися.

І тут Слава знову робить геніальний висновок не тільки про Білозір, а й про інших жінок: «Можливо, чоловіки бояться сильних жінок? (...) Ну я, наприклад, теж відчуваю у вас цю внутрішню силу і що ви знаєте, що ви говорите. Ви впевнені в своїх словах і впевнені у своєму світогляді, вас дуже важко знову ж таки вивести на емоції. Можна, але дуже важко, і дуже важко вас зачепити чимось». Білозір усе заперечує і каже, що бере відповідальність на себе.

Дьомін каже: «Чекайте, але коли жінка бере відповідальність на себе, таким чином, особливо в стосунках якщо вона знаходиться, вона нівелює трошечки роль чоловіка у стосунках, чоловік це відчуває». Гостя йому відповідає: «Ну чекай. Ну ти ж чоловік. Скільки хочеш відповідальності, стільки ти і береш».

«Слухайте, я був одружений і розлучився через те, що по факту сталося так, що я не відчував себе на 100% чоловіком», — каже Дьомін. І сівачка йому говорить: «Ну це твої проблеми внутрішні, ти не став для неї меншим чоловіком. Ти в собі це зафіксував. Це твій комплекс був, ти себе не знайшов просто в тій парі. Це твоя проблема, це не її проблема». Так вони й поговорили про роль і місце чоловіка та жінки у суспільстві, де Слава навалював про слабких-сильних жінок, а Оксана Білозір відстоювала їх. Недарма ж вона очолила «Жіночу ініціативу за сімейні цінності». Але про цю організацію поговоримо колись окремо. 

Що ще цікавого було в інтерв'ю? Оксана Білозір «відпустила людину», яка її отруїла. Співачка розповідає: «Були в мене випадки в житті, коли було посягання на моє життя. Я коли була міністром культури, мене ж отруїли». Слава дивується і питає: «І ви дали шанс? Ви знали, хто це зробив, і дали шанс людям?». Білозір відповідає: «Я не буду зараз це говорити, бо це безпека мого життя, але принаймні я цю людину відпустила».

Дуже великодушно, прямо як у серіалі Оксани Марченко «Паломниця» (вибачте всі за все). Там безліч історій про прощення, навіть є інтерв'ю з жінкою, доньку якої вбили, але вона одразу пробачила все вбивці та навіть відмовилася йти на суд. У «Паломниці» просувалися ідеї, що вся функція покарань лежить на Богові.

Після інтерв'ю лишилися відкриті питання, наприклад, про «героїчні» гастролі Оксани Білозір по Афганістану в часи війни. Тут можна було обговорити проблеми та переосмислення. Але Дьомін майже не ставить незручних запитань (як і багато наших інтерв'юерів) і часто трактує відповіді гості по-своєму, підключаючи популярну психологію. Також ведучий давав співачці багато розповідати про любов до України і створювати собі неймовірно позитивний образ. Тоді як цікаво було б послухати, що гостя сказала би про, наприклад, скандальну забудову із назвою «Будинок Білозір». 

Фото: скриншоти з відео

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Федір
85 дн. тому
"Все своє життя працювала виключно на ідею" власного збагачення. Завжди було гидко дивитися на цю безпринципну пристосуванку, яка рубила бабло під прапором "укрАінской істради". Уявляю, скільки " чеків Внєшекономбанка" вона привезла з Афгану. А тому Славі треба пояснити, що він довбойоб - як і сотням твких інтерв'юрів, які позасерали весь ютуб своіми "інтєрвью".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Письменник дав інтерв'ю журналістці Ірині Соломко на ютуб-каналі «Голос Америки». Вони поговорили про кенселінг росіян та згадали про зашквар з російським письменником Шишкіним.
24 Квіт 2024 09:00
587
Марина Крижня
«Антоніна»
Телеведуча поговорила з Романом Кравцем, журналістом «Української правди», про дружбу з Юрієм Горбуновим (чи правильніше сказати недружбу), присутність росіян на українському телебаченні та навіщо їх тягнули в наш інфопростір.
23 Квіт 2024 16:20
1 007
Марина Крижня
«Антоніна»
Телеведуча Марічка Падалко стала гостею нового випуску, що має назву «Я (не) держава». Разом із ведучими Наті Гресько, Катериною Мотрич та Ясею Кравченко вони говорили про те, як виховати свідомих громадян, і неочікувано (на перший погляд) дійшли до обговорення футболу.
15 Квіт 2024 19:15
517
Марина Крижня
«Антоніна»
Це сталося в нього ж на каналі, куди Емма прийшла давати інтерв'ю. Поговорили і про цензуру, і про марафон «Єдині новини» та «паторочей», які там працюють, і про роботу Слави як інтерв'юера.
13 Квіт 2024 13:00
1 035
«Антоніна»
Перше відео вийшло на ютуб-каналі проєкту 4 квітня. А гостею цього випуску стала Юлія Саніна, фронтвумен гурту The Hardkiss.
05 Квіт 2024 20:40
174
Марина Крижня
«Детектор медіа»
Ведучий — ветеран російсько-української війни Олександр Терен разом із зірковими гостями вже протестував на інклюзивність Вінницю, Львів та Буковель і підсвітив проблеми. А на початку четвертого випуску нам розповідає, що ж змінилося в цих містах після виходу шоу.
28 Бер 2024 17:00
990
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду