«У мене вся сім'я була україномовна в Скадовську»: акторка Анастасія Пустовіт прокоментувала скандальний номер «Кварталу 95»

«У мене вся сім'я була україномовна в Скадовську»: акторка Анастасія Пустовіт прокоментувала скандальний номер «Кварталу 95»

Вона дала інтерв'ю журналістці Аліні Доротюк, де розповіла про українську мову в її родині та як сприйняла горезвісний номер «Кварталу».
«У мене вся сім'я була україномовна в Скадовську»: акторка Анастасія Пустовіт прокоментувала скандальний номер «Кварталу 95»
«У мене вся сім'я була україномовна в Скадовську»: акторка Анастасія Пустовіт прокоментувала скандальний номер «Кварталу 95»
19 Січ 2024
0
897

Анастасія Пустовіт народилася у Скадовську на Херсонщині, а коли їй було 2 роки, родина переїхала у Немішаєве, що під Києвом. Акторка розповідає, що номер «Кварталу 95» про жінку «сіСькадовська» подивилася вже пізніше, коли про нього їй «написали всі».

«У мене вся сім'я була україномовна в Скадовську. В мене бабуся україномовна, дядько — він працював на ринку. Ну це ж публічна робота. Всі були завжди україномовні. Ну як я прокоментую? Це свинство просто. Це величезна неповага до тих людей. Все, ну закінчились ці жарти про східні території, використання мови, тому що в Скадовську жінку публічно стратили через українську мову. Катівні, колишні атошники, які там були... Ну ви серйозно?» говорить Анастасія.

Жінка, про яку згадує акторка, — 56-річна медсестра Тетяна Мудренко, яку російські окупанти публічно стратили в тимчасово окупованому Скадовську. За даними ЗМІ, на початку жовтня 2022 року Мудренко розкритикувала українську поліцію, яка перейшла на бік росіян, і вигукнула їм: «Скадовськ — це Україна!». А через деякий час її викрали та повісили. Зник також і її чоловік. 

Пустовіт додала: «Тепер для Скадовська і взагалі для всіх окупованих територій небезпечно говорити українською. Це прямо небезпечно. Ну тобто це може вартувати їм життя або здоров'я. Ну майте якусь совість, майте повагу».

Акторка також розповіла про частину родини, яка живе в Росії, та про бабусю, яка досі у Скадовську. Вона не хоче брати російський паспорт (щоби була можливість отримувати пенсію) — через це в сім'ї виникали суперечки: «Вона дуже довго впиралася, ми їй пояснювали, що це не зрада, а спосіб вижити, тому що вона категорично відмовляється виїжджати. Ми намагалися її вмовити і через Крим виїхати, і так — вона відмовляється. І відмовляється брати паспорт».

Нагадаємо, у новорічну ніч у «Вечірньому кварталі» показали номер про переселенку зі Скадовська, яка приїжджає на Закарпаття та не може зв'язати двох слів українською. Вона спілкується з місцевим жителем та перекручує слова. З неї вилітає «сіСькадовська», коли жінка намагається відповісти, звідки приїхала, та каже, що «позаблювала» всі слова. До речі, сценка починається зі слів про схід України, хоча Скадовськ стоїть на півдні.

Багато українців та мер окупованого міста Скадовськ Олександр Яковлєв обурилися цим номером, головна редакторка херсонського видання «Кавун.City» Євгенія Вірлич подала скаргу на телеканал «1+1» до Комісії з журналістської етики.

Неслося дай боже. У Культурному кластері «Краків» скасували моновиставу з Іриною Гатун — акторкою «Кварталу», яка зіграла переселенку зі Скадовська. Сама ж вона перепросила, водночас заявивши про проплачений хейт на її адресу. В «1+1» пообіцяли видалити скандальний номер «Кварталу» з ютубу і вирізати із запису концерту.

Фото: скриншоти з ютуб-каналу «На часі»

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
856
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 368
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 107
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 364
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
479
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
737
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду