Художній фільм про Голодомор за 55 тисяч гривень

4 Жовтня 2012
16181
4 Жовтня 2012
08:56

Художній фільм про Голодомор за 55 тисяч гривень

16181
Художній фільм про Голодомор за 55 тисяч гривень

У Дніпропетровську група молодих кінематографістів знімає художній фільм про трагедію Голодомору. Сюжет базується на невигаданій історії реальної родини. Недитяче випробування 7-річної дівчинки голодом, раннє дорослішання і розуміння межі між життям і смертю - такою є головна тема стрічки з робочою назвою «Червоне намисто». Бюджет невеликий - 55 тисяч гривень. Бракує інформації та речей для відтворення епохи. Але, незважаючи на це, знімальна група налаштована рішуче і готова довести роботу до кінця.


Про пережите в часи Голодомору молодим кінематографістам з Дніпропетровська розказала одна із сільських жінок, пані Антоніна, уродженка Кіровоградщини. У 1932 році їй виповнилося лише сім років. Без хліба, без іграшок, з надією вижити - таким запам'ятала ті місяці свого дитинства жінка. Режисер Карен Карапетян каже: у фільмі хочуть показати не найстрашніші сторінки того часу, а почуття і відчуття людей.

 

«Хочеться, щоб актори розуміли ту епоху, ті часи. Фільм, власне, не скільки про Голодомор, а про складну ситуацію в житті людей у важкий час. Уявіть: батько змушений залишити родину і поїхати добувати їжу, і він зникає. І як в цей важкий момент мати з маленькою донькою змогли пережити це, дочекатись його. Вони не тільки думали про їжу, а тужили за людиною, яка не повернулась. Вимоги до акторів - пережити це все, примусити глядача співпереживати», - розказав Карен Карапетян.

 

Царичанський район, село Рудька...

 

Зйомки кадрів картини вже розпочали. Однак виконавицю головної ролі - ту саму семирічну дівчинку - ще шукають. На неї, кажуть, чекає досить складна робота, можливо, доведеться залучити акторку на кілька років старшу. Натуру для зйомок автори відшукали в селі на Дніпропетровщині. Консультуватиме фаховий історик. А втім, молоді митці не приховують: бракує і архівних документів, і речей для відтворення духу епохи.

 

«Царичанський район, село Рудька. Там ми знайшли місця «дислокації», там є краєзнавчий музей, де можна відтворити побут. Оскільки ми прагнемо відтворити реальну картину, ми в пошуках одягу і предметів побуту 1930-х років. Якщо є люди, у яких збереглись речі 30-их років, ми будемо дуже вдячні», - сказала автор сценарію Тетяна Кондрашевська.


Бюджет фільму - всього 55 тисяч гривень, однак всієї суми поки не мають. Кажуть: якщо коштів на повнометражний фільм не вистачатиме, спершу зроблять короткометражку. Творці фільму зізнаються: аматорами їх назвати не можна, адже мають досвід роботи над телепроектами і документальними фільмами, однак проситимуть допомоги колег.


«Нас підтримує Харківська академія культури, наш оператор зараз там, консультується зі спеціалістами. І вони, найвірогідніше, будуть нам допомагати на зйомках», - розказала продюсер Галина Тарасюк.


Презентувати стрічку мають намір на наступному міжнародному фестивалі «Дивофільм» у Дніпропетровську. Дещо пізніше обіцяють розкрити загалу й прізвище тієї жінки, яка стала прототипом героїні.

 

Юлія Рацибарська, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юлія Рацибарська, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16181
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тріо бандерасток
4220 дн. тому
Цю-цю, дрю-цю, ця-ця-ця.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду