РПУ спонукає Нацраду змусити ТРК "Україна" вести мовлення українською

17 Грудня 2003
1225
17 Грудня 2003
13:28

РПУ спонукає Нацраду змусити ТРК "Україна" вести мовлення українською

1225
РПУ спонукає Нацраду змусити ТРК "Україна" вести мовлення українською
В телерадіоефірі України основну частку складають комерційні телерадіокомпанії, які, на відміну від державних, не дотримуються конституційних норм щодо використання української мови. Це є наслідком відсутності контролю з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за дотриманням ними ліцензійних умов.

Про це йдеться в підсумковому документі Рахункової палати України за результати аналізу стану виконання Комплексних заходів із всебічного розвитку української мови, планування та використання коштів Державного бюджету України на їх впровадження. Звіт підготовлено департаментом контролю видатків на соціальну сферу та науку і затверджено постановою Колегії Рахункової палати від 16.09.2003.

Комплексні заходи щодо всебічного розвитку і функціонування української мови затвердив Кабінет Міністрів України У 1997 році постановою від 08.09.97 № 998. Комплексні заходи спрямовані на реалізацію статей 10 і 11 Конституції України, створення належних умов для всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя, використання її як основного засобу спілкування на всій території України. Ними передбачено виконання 53 заходів за такими напрямами: Українська мова як державна; Українська мова як мова української нації, основа її духовної та художньої культури, науки, освіти; Українська мова в засобах масової інформації; Українська мова у світі.

У документі РАПУ вказано, що за даними Національної ради, протягом 2000-2002 років винесено лише 18 попереджень телеорганізаціям, які порушили ліцензійні умови. Нема жодного випадку анулювання ліцензії за порушення мовного законодавства. Прикладом може слугувати трансляція нового телеканалу “Україна”, де всі передачі ведуться російською мовою, вказується у звіті Рахункової палати.

Контрольним заходом встановлено, що станом на 01.01.2003 в Україні діє 831 телерадіоорганізація, у тому числі 28 державних, 297 комунальних і 506 комерційних. Загальний сумарний середньодобовий обсяг мовлення всіх телерадіоорганізацій (ТРО) України становить 8770 годин на добу, з них 7630 годин припадає на місцеві ТРО.

Держкомтелерадіо контролює діяльність тільки державних телерадіокомпаній, у тому числі й щодо дотримання ними вимог мовного законодавства.

Всі вказані телерадіокомпанії ведуть передачі українською мовою. Державні телерадіокомпанії складають 3,4 % від діючих телерадіоорганізацій в Україні.

Діяльність комерційних телерадіоорганізацій щодо дотримання норм сучасної української літературної мови у засобах масової інформації визначається ліцензіями, які видаються та контролюються Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Як встановлено здійсненим аналізом, заходи: “Розробити скоординовану програму дій щодо реалізації єдиної державної мовної політики засобами масової інформації” та “Проаналізувати відповідність порядку оподаткування друкованої продукції, яка надходить на ринок України із-за кордону, нормам міждержавних угод з питань розвитку співробітництва і культурних зв'язків та подати в установленому порядку відповідні пропозиції щодо його вдосконалення” Держкомтелерадіо не виконані. Тобто, надзвичайно важливі завдання, зокрема, створення єдиної програми дій та контроль за впровадженням державної мови у недержавних ЗМІ, Держкомтелерадіо проігноровано, вказано у документі РПУ.

Інф. "Детектор медіа"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1225
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду