Китай готовий приймати більше українських журналістів в рамках обмінних візитів

Китай готовий приймати більше українських журналістів в рамках обмінних візитів

11 Липня 2017
1037
11 Липня 2017
10:03

Китай готовий приймати більше українських журналістів в рамках обмінних візитів

1037
Китай готовий приймати більше українських журналістів в рамках обмінних візитів
Китай готовий приймати більше українських журналістів в рамках обмінних візитів

Всекитайська асоціація журналістів готова приймати більшу кількість українських журналістів у рамках програми щорічних обмінів, яку Асоціація реалізує спільно з Національною спілкою журналістів України. На цьому наголосила Виконавчий секретар Всекитайської асоціації журналістів (ACJA) Ван Дунмей (Wang Dongmei), приймаючи у Пекіні офіційну делегацію НСЖУ на чолі з її головою Сергієм Томіленком. Раніше склад делегацій обмежувався п’ятьма учасниками. 

Ван Дунмей підкреслила, що співпраця в інформаційній сфері між Китаєм і Україною є ключовим складником партнерства. У зв’язку з цим є важливим налагодження механізму прямого обміну інформацією між представниками провідних українських і китайських ЗМІ. Китайці висловили готовність до розширення двосторонніх зв’язків з Україною, йшлося, зокрема, про можливість збільшення з наступного року складу української журналістської делегації. Слід зауважити, що Всекитайська асоціація журналістів об’єднує працівників ЗМІ (а журналістів у Китаї налічується 1 мільйон) і сприяє підвищенню професійної кваліфікації журналістів, захисту їхніх прав, розвитку міжнародних зв’язків (на різному рівні їх налагоджено з колегами з понад 100 країн світу).

Як наголошує керівництво ACJA, «взаєморозуміння і дружба між журналістськими колами й народами двох країн розширилися завдяки взаємним візитам». За цей час десятки керівників редакцій, творчих працівників, активістів журналістських об’єднань мали змогу не лише обмінятися досвідом з іноземними колегами, а й глибше пізнати життя людей як у столицях, так і в різних регіонах обох держав. На багатьох зустрічах у Пекіні та провінції Фуцзянь голова НСЖУ Сергій Томіленко зазначав, що цей канал обмінів треба й далі розвивати, надто в часи війни (і не лише інформаційної), яку розв’язала РФ проти України. Усіма засобами важливо доносити світові правду про дії агресора і протистояння йому. Отож налагодження ділових контактів, об’єктивні розповіді в іноземних ЗМІ про побачене й почуте – важливі елементи дружніх і перспективних журналістських зв’язків. 

КНР, як відомо, найбільша у світі держава за кількістю населення (понад 1,38 млрд), вона має величезний економічний потенціал (друге місце в світі після США за обсягом ВНП), а за територією – майже 9,6 млн кв. км – поступається тільки РФ і Канаді. Політичну вагу й роль КНР на міжнародній арені важко переоцінити, як і користь від взаємовигідного співробітництва з цією країною. Особливу увагу керівництво Китаю нині приділяє економічній співпраці з країнами Азії та Європи в рамках програми «Один пояс, один шлях» (т.зв. «Шовковий шлях»).

У нинішній поїздці до Піднебесної НСЖУ представляли її голова Сергій Томіленко (керівник делегації), секретарі Спілки Сергій Шевченко (МІА «Вектор ньюз», Київ) і Віктор Весілик (власкор парламентського телеканалу «Рада» в Одесі), Олена Макаренко (ІА «Прочерк», Черкаси) та Олександр Хорольський (Інформаційне агентство «Українські новини», Київ).

У тижневій програмі перебування делегації НСЖУ відбулися відвідини  Центрального телеканалу (CCTV) і провідного вишу КНР, що готує медіа фахівців, – пекінського Університету Комунікацій та унікального університетського музею медіа, який розповідає про історію розвитку медійної сфери в Китаї і в світі. Також українці поспілкувалися з керівництвом потужної інформаційної агенції CNS (China News Service), зорієнтованої на зарубіжну аудиторію, та Китайського міжнародного центру комунікацій, де на зустрічі йшлося, зокрема, про участь працівників інформаційної сфери КНР у пропагуванні відомої ініціативи економічної співпраці «Один пояс, один шлях». У провінції Фуцзянь були організовані відвідини ньюзрумів лідируючих медіа – газети «Фучжоу дейлі» (щоденний наклад – 300 тисяч примірників) та державної медійної корпорації, яка має два телеканали провінційного рівня, готує щотижня понад 100 власних програм і охоплює мовленням 37 мільйонів населення.

Цьогорічний візит до Києва делегації китайських журналістів планується на осінь 2017-го. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Прес-служба НСЖУ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1037
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду